Папата аскет върна църквата при хората

Харизма и скромност са качествата, с които папа Франциск, 266-ти поред на Светия престол, печели сърцата. Неслучайно избира за покровител аскета мисионер свети Франциск от Асизи - знак, че грижата за бедните е приоритет за църквата. Не само католици, но и хора от различни вероизповедания го възприемат като въплъщение на Исус, слязъл на земята.    


Запазил е широката искрена усмивка на младежа Хорхе Берголио от Буенос Айрес, който танцува танго и си готви сам. Често нарушава протокола, намира общ език с всеки. 


Смятат го за реформатор, а самият папа провокира журналистите, като се определя като революционер в сферата на религиозния канон.


През 2014 г. сп. Форбс определи папа Франциск за "най-влиятелния световен лидер" - заради реформите му във Ватикана и заради положителното лице, което дава на църквата.


Един от най-нестандартните папи, който не се раздели със спартанския си стил на живот и във Ватикана. Пред пищния Апостолически дворец избра апартамент от 50 кв. м в кардиналския дом “Санта Марта”.


Винаги в бяло, елиминирал всичко червено от облеклото си, храни се в обща столова, облича се сам, бръсне се сам, сам си носи чантата при пътуванията.


Всяка сутрин папата се буди в 4,45. Бръсне се и се облича. След молитва, в 7 часа, отслужва служба за стотина вярващи. Понякога кани клошари на обяд в “Санта Марта”.  


Папата има двама секретари - монсеньор Алфред Шуереб и монсеньор Фабиан Педакьо. За сигурността на папата денонощно се грижи шефът на ватиканската жандармерия и личен телохранител д-р Доменико Джани.


Светият отец вечеря в 20 часа, след което си ляга. Не обича да гледа телевизия.


Приятели на папата днес са и едновремешните му най-близки приятели - Марсело Фигероа, пастор евангелист и журналист, както и Алехандро Мармо - аржентински скулптор. 

Папата се опитва да отвори църквата към модерния свят. Не се страхува да се изправи срещу проблеми, дори най-неудобните - обеща никога вече скандали със сексуален тормоз на свещеници да не бъдат замитани под килима. 


Папата продължи икономическите реформи на Светия престол, включително чрез закриването на съмнителни сметки в банката на Ватикана, обвинявана дълго в пране на пари. Защитата на емигрантите, запазването на околната среда, грижата за младите хора и реализацията им, междурелигиозният диалог като средство за поддържане на мира са каузи на един от най-популярните папи.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?