Папа Франциск: Трябва да се вземат мерки за климатичните промени тук и сега

Папа Франциск прикани шефове на петролни компании на среща във Ватикана да оставят настрана краткосрочните си икономически цели, защото светът се нуждае от незабавни действия срещу климатичните промени, съобщават ДПА и БТА.

"Драги приятели, времето изтича. Не можем да си позволим да отдаваме предимство на краткосрочни икономически цели, нито да си позволим лукса да чакаме други да поемат инициативата. Климатичната криза изисква от нас решителни действия, тук и сега, и Църквата е напълно ангажирана да поеме своя дял", каза папата на шефовете на петролни компании според откъси от речта му, публикувани от Ватикана.

След срещата петролните шефове и други участници излязоха със съвместно изявление, в което се призовава за "трайни и широкомащабни действия" и нови технологични решения в борбата с глобалното затопляне.

Авторите на декларацията изявяват готовност да подкрепят "надеждни и икономически смислени режими на оценяване на въглеродните емисии, независимо дали чрез данъци, търговски механизми или други пазарни мерки".

Те обаче добавят, че определянето на цените на въглеродните емисии трябва да е на равнище, което отговаря на "минимизирането на разходите за уязвимите общности и подкрепата на икономическия растеж".

Срещата на лидерите на енергийната индустрия с папа Франциск се състоя в края на двудневна конференция под наслов "Енергийният преход и грижата за общия ни дом", организирането от Ватикана и университета "Нотр Дам".

"Колективно тези лидери ще повлияят на бъдещето на планетата, може би повече от всеки друг на света", заяви президентът на университета, отец Джон Дженкинс.

Аудиенцията при папата се състоя в петък - денят от седмицата, станал синоним на световните протести на млади хора, известни като "Петъци за бъдещето", на които младежите отправят искания за мерки срещу глобалното затопляне. Папата косвено спомена тези младежки протести. "Не бива нашите деца и внуци да плащат цената на безотговорността на нашето поколение. Всъщност, както вече става все по-ясно, младите хора призовават за промяна", каза той.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?