Панагюрското съкровище се завръща у дома

Интересът към оригинала винаги е голям

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище отново се завръща у дома.  От 4 април  до 11 юни то ще бъде изложено в залата-трезор на Исторически музей. По време на великденските празници и на честванията на Априлската епопея жителите и гостите на града ще могат да се насладят на уникалните съдове, прославили Панагюрище и България по цял свят. 

Интересът към оригинала винаги е голям. Миналата година, когато комплектът отново гостува  в Панагюрище, хиляди отидоха  до музея да го видят. Вън от Панагюрище малцина знаят, че ежегодното експониране на оригинала на съкровището у дома е записано в дарителското споразумение за съвместна дейност между Министерството на културата, Националния исторически музей, „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата.

По силата на това споразумение, освен специалната зала-трезор, бяха изработени и две точни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския музей и НИМ, когато оригиналът участва в световни изложения.

През 2017-а оригиналът на златото се прибра вкъщи на 11 април и остана в Панагюрище до 29 май. Тогава в дните, когато се честваше годишнината от Априлската епопея в два последователни почивни дни, през залата-трезор минаха над 1600 посетители. 

Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр., е с общо тегло от 6 кг и 164 г. Сервизът се състои от 9 съда - фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон.

Открито е на 8 декември 1949-а от братята Павел, Петко и Михаил Дейкови. По време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище те се натъкват на този култов комплект. Почистват съкровището и го предават на държавата в лицето на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков. По решение на тогавашното ръководство на Панагюрище съкровището е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. По онова време тя се е намирала на главната улица в града. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?