Паисиеви четения събират учени от 13 държави

Награждават изявени филолози, преподаватели разменят и подаряват свои трудове в мобилна книжарница

Филологическият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ открива днес традиционната си научна конференция „Паисиеви четения“. Тази година престижният форум е юбилеен, посветен на 45 г. от основаването на филологическите специалности във висшето училище, съобщи зам.-деканът доц. д-р Елена Гетова. Тя допълни, че се наблюдава удвояване на участниците спрямо предишни издания. В „Паисиеви четения 2018“ ще се включат 232 учени от 39 университета и научни института от 13 държави: България, Чехия, Полша, Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватска, Унгария, Гърция, Турция, Франция и Испания.

Още на откриването ще бъдат наградени изявени преподаватели филолози. Веднага след това се открива изложбата „Черно-бели следи от един многоцветен живот“, посветена на 100-годишнината от рождението на българския дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, театрален режисьор, теоретик на изкуството, семиотик, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик Петър Увалиев (с псевдоним Пиер Рув). На церемонията ще присъстват съпругата му Соня Рув и преподавателят във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ доц. д-р Огнян Ковачев.

Ще бъде представен сборникът с научните трудове от участниците миналата година. А след това ще заработи академична книжарница, в която преподаватели ще продават и подаряват свои книги.
След заседанията по секции в следобедните часове на 8 ноември от 17.30 до 18.30 ч. в Заседателната зала на Ректората ще бъде открит и Академичен салон, който ще представи актуалната научна продукция на преподаватели от Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“.

В рамките на конференцията е включена секция, посветена на 40 г. от откриването на славистиката в университета. Тя ще бъде открита на 8 ноември от 13.30 ч. в зала „КОМПАС“ на Ректората от г-н Деян Костич - първи секретар на посолството на Република Сърбия в България,  г-жа Дагмар Остршанска -директор на Чешкия център в София, и г-н Ярослав Годун - директор на Полския институт в София.

Катедра „Руска Филология“ отбелязва 45 г. от създаването си и при откриването на Секция „Руски лингвокултурен дискурс: хипотези, маршрути, мостове“ на 9 ноември в Университетска библиотека в читалня „Природоматематически науки“ приветствия ще отправят гости от Московски държавен университет „М. В. Ломоносов“, Тракийски университет „Демокрит“, Комотини, Гърция, и ПУ „Паисий Хилендарски“.

За утре е насрочена и Кръгла маса по ономастика - науката за имената. Срещата е посветена на 45-годишнината на Филологическия факултет и на 110 години от рождението на акад. Владимир Георгиев - учен, езиковед и съставител на речници и енциклопедии, главен редактор на сп. „Български език“ и на сп. „Балканско езикознание“ и на „Кратка българска енциклопедия“ и енциклопедия „България А-Я“. Като ръководител на екипа, създал „Правописен речник на българския книжовен език“ през 1945 г., Георгиев е сред инициаторите за създаването на съвременния български правопис. Участва в съставянето на 3 тома от „Български етимологичен речник“ през 1971-1986 г.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?