Падна мистерията около супер воините на папата СНИМКИ

Създадоха шлем с 3D принтер за гвардията на Светия престол

Те изглеждат като участници в пъстър карнавал, но под ренесансовите им одежди се крият перфектни охранители - едни от най-добрите в света. Защото от пет века пазят не кого да е, а Светия отец. Това са бойците от папската Швейцарска гвардия, най-малката армия в света, която никога не е воювала. 110 перфектни войни - 6 офицери, 26 сержанти, 78 алебардиери. От 2015 г. командир на швейцарците е полковник Кристоф Граф.  

По традиция всяка година на 6 май новобранците във ватиканската Швейцарска гвардия полагат клетва. На тази дата през 1527 г. 147 швейцарски гвардейци са загинали, за да спасят папа Климент Седми по време на разграбването на Рим от испанските наемници на Бурбоните. 

Първият дизайн на униформите им е дело на великия Микеланджело Буонароти, а съвременният им вид е дело на Командир Жул Репон (1910-1921). Тъмносиньо и жълто на ивици, червено са традиционните цветове, вдъхновени от фреските на Рафаело.

При церемониални случаи гвардейците носят дълги алебарди, а офицерите - рапири. Модерното оръжие на Швейцарската гвардия е Зигзауер (пистолети SIG P225).

Най-малката войска в света е основана през 1606 г. от папа Юлий II,  известен с прозвището Папата войн. 

Швейцарската гвардия служи на папата денонощно. Всеки ден две трети от гвардейците са заети с охраняването на входовете на Апостолическия дворец. Почетна стража има и по време на литургиите на папата в базиликата „Свети Петър", както и на площада на общите аудиенции и височайши визити.

Гвардейците извършват контролни проверки във Ватикана. Част от времето се посвещава и на репетиции за музикалния оркестър и хора, за спорт и курсове по самоотбрана. 

Изискванията към швейцарските гвардейци са неизменни от десетилетия. В папската гвардия може да бъде допуснат всеки швейцарец, ако е католик, неженен, с добра репутация, на възраст между 19 и 30 години и е висок минимум 174 см. Стартовата заплата в гвардията е 1500 евро.

Наскоро най-малката армия в света се сдоби с нов високотехнологичен шлем, допълнение към униформите на гвардейците, осъществено с 3D принтер.


В сравнение със старите метални шлемове той е по-лек, устойчив на ултравиолетови лъчи и двойно по евтин - само 880 евро. Шлемът е декориран с щраусови пера и с герба на папа Юлий Втори.

Скандал  

На 4 май 1998 г. Швейцарската гвардия е разтърсена от най-големия скандал за повече от век. Алоис Естерман, току-що избран за командир на Швейцарската гвардия, е убит при неизяснени обстоятелства от младия гвардеец Седрик Торне, който след това се самоубива. Заедно с Алоис е убита и неговата съпруга, а съмненията са за хомосексуална връзка между двамата гвардейци, приключила по трагичен начин.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?