Подай сигнал

Пациенти алармират: Животоподдържащият Проставазин свърши в болници и аптеки

Вносителят: Ще подновим доставките на лекарството до края на тази година

Здравеопазване

от Мария Петрова 602 прегледа 0

Пациенти алармират: Животоподдържащият Проставазин свърши в болници и аптеки

Животоподдържащото лекарство "Проставазин" изчезна от аптеките в страната. Не се доставя и в нито едно лечебно заведение. За това алармираха от Българска Асоциация Диабет. Проставазинът се прилага венозно при съдови заболявания, които често съпътстват страдащи от захарната болест. Сърдечносъдовите заболявания пък са бич не само за България, но и за Европа. По данни на Европейска сърдечна асоциация страната ни е първа по смъртност от сърдечносъдови заболявания.

Активното вещество на "Проставазин" алпростадил е близко до естествено съдържащия се в човешкият организъм простагландин Е1. Основната му роля е да разширява кръвоносните съдове така, че кръвта по-лесно да преминава и да има нормално оросяване на краката, обясни фармацевтът Стоян Пеев. Той уточни, че в противен случай има опасност от гангрена и ампутация на крайника.

Поради липса на лекарството в болниците в Пловдив прилагат основно заместителя "Пентилин". Въпреки че ролята му е да подобрява кръвоснабдяването в малките кръвоносни съдове и да осигурява на тъканите кислород, няма ефекта на Проставазина, коментира съдов хирург, пожелал анонимност.

Репортерска проверка установи, че "Проставазин" е преустановен за продажба в България в края на миналата година. В момента е заличен и от регистъра на фармацевтичните продукти в Изпълнителната агенция по лекарствата. Служител в Дирекция "Лекарствена информация и неинтервенционални проучвания" обясни, че няма причина, свързана с качеството на препарата, поради което да липсва в България, и направи препратка към вносителя. От логистичния отдел на българската фармацевтична компания, представител на производителя от Германия, обясниха, че вносът на "Проставазин" временно е спрян, но не коментираха причина. Добрата новина е, че скоро ще се предприемат действия за подновяване на доставките. Процедурата обаче отнемала 3-4 месеца, така че най-рано лекарството ще е налично в страната през ноември.

Междувременно някои пациенти, които се поддържат с "Проставазин", са намерили начин да си го доставят от Германия. Въпреки че е страна производител, да се купи оттам, излиза по-скъпо, отколкото в България. Една опаковка с 15 ампули в тамошни аптеки струва 338 евро, което е почти двойно, отколкото в България. Същата опаковка в наши аптеки се предлагаше преди няколко месеца за по-малко 400 лв. с ДДС. Каква ще е новата цена за краен потребител у нас, засега не е ясно. Представител на вносителя обясни, че тепърва ще се договарят цени, които трябва да се одобрят и от Министерство на здравеопазването.

Коментари