Пациент хвана ку-треска в студа

Обикновено заболяването се появява в топлите месеци на годината

Пациент в Пловдив е диагностициран с ку-треска в навечерието на зимата, съобщиха от Националния център по обществено здраве и анализи. Заболяването му е открито в последните дни на ноември, когато бяха най-студените дни. Пострадалият е приет в болница и е подложен на лечение.  

Това e едва третият случай на заразен с ку-треска през тази година в Пловдив и областта. Предишните са регистрирани през топлите месеци август и май. Ку-треската е остро инфекциозно заболяване, което спада към групата на рикетсиозите. Протича най-често със засягане на белия дроб, но може да има разнообразна клинична изява и механизми на предаване. Основен източник и резервоар на инфекцията са животните.

Причинителят Coxiella burnetii е изключително устойчив на външни влияния и може да издържи месеци в околната среда. Причинителят на ку-треска заразява различни гостоприемници, включително хора, преживни животни - едър рогат добитък, овце, кози, домашни любимци и в редки случаи влечуги, птици и кърлежи. Той  се отделя с урината, млякото, изпражненията, плацентата и околоплодните води. Тези продукти, особено свързаните с раждането при животните, съдържат голям брой бактерии, които след изсъхване и тъпчене от копитата на животните, стават на фин прахов аерозол, който е силно заразен при вдишване от хора и животни.

Възприемчивостта на човек към ку-треската е висока. След боледуване се създава траен имунитет. Лекарите предупреждават, че е необходимо при съмнение, че има ку-треска, човек да потърси помощ от специалист и да се подложи на лечение. Подценяването на това заболяване и ненавременното лечение води до смърт от 25 до 60% на пациентите.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?