Подай сигнал

Овошките растат интензивно през юни, искат вода и храна

Агро

от Екип Марица 442 прегледа 0

През този месец започва и залагането на плодните пъпки за следващата година

През месец юни овощните дръвчета са в период на интензивен растеж. Не бива да се допуска той да затихне поради засушаване. Обилните поливки и подхранването при нужда се отразяват добре на растежа и плодообразуването, както и на залагането на плодни пъпки. Плитката обработка на почвата предпазва от бързо изпарение на влагата. За младите дръвчета е много полезно покриването на почвата под короните им със слама, окосена трева или друг подходящ материал. Тази практика, известна като мулчиране, запазва влагата и разрежда поливките.

През този месец освен изхранването на плодовете започва и залагането на плодните пъпки за следващата година. Дърветата трябва редовно да се подхранват и почвата да се обработва редовно. Ако в края на месец май е пропуснато второто подхранване на овощните дървета, може да се направи сега.

Ябълковите и крушовите дървета се пръскат срещу струпясване и брашнеста мана, плодови червеи, кръгломиниращ молец, крушова бълха, листозавивачки и др.

В началото на месеца при късните сортове череши и вишни е последното пръскане срещу черешовата муха. Подходящи за това третиране са препаратите с 24 часа карантинен срок. Пръска се също така и срещу сачмянка и кафяво гниене, а при вишната - и срещу бяла ръжда - цилиндроспориоза.

Постепенно преминава беритбата на ягодите. Обилната поливка и подходящото торене ще благоприятстват залагането на цветни пъпки за следващата година.

Коментари