Подай сигнал

Отвориха пътя Рудозем - Смилян

Търсят обходен маршрут заради свлачището край Тикале

Регион

от Мира Кирчева 477 прегледа 0

След девет дни блокада вчера по обяд бе възстановено движението по пътя Рудозем - Смилян. Разчистени са двете пътни ленти. Трасето бе блокирано в началото на март от свлачище в района на разклона за с. Вълчан. Разчистването на трасето бе ускорено през последните дни заради усложнената ситуация по пътя Смолян - Средногорци, където край с. Тикале има голямо свлачище. С отварянето на Рудозем - Смилян значително трафикът ще бъде облекчен в посока от Смолян за Златоград, Мадан, Рудозем и Кърджали, както и в обратна посока.

Междувременно на спешно заседание вчера в Областната администрация на Смолян се търсеше решение за осигуряване на транспортен достъп на населението в засегнатите 11 села от свлачището край смолянското село Тикале. Откриването на обходен маршрут засега се оказва невъзможно заради несъгласие от страна на собственици на земи по временното трасе.

Затрупването на пътя със скали се оказа изпитание за жителите на 11 села в района. Те пътуват всяка сутрин до Смолян на работа или училище, а след затварянето на пътя Мадан - Смолян маршрутът им се удължава с поне 30 км. Пешеходното преминаване през района на свлачището по пътя Смолян - Мадан крие рискове. Затова предстои поставянето на знаци и сигнализация на пътя, която да предупреждава за забраната за движение по трасето.

Според данни на АПИ, това е най-мащабното в страната свлачище върху главен път. Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов бе на място в събота заедно с областния управител на Смолян Недялко Славов, директора на ОПУ-Смолян инж. Костадинка Миланова, кмета на община Смолян Николай Мелемов, геолози, проектанти, представители от ВиК и EVN, кметове на околните населени места, служители от Горското стопанство. Целта бе да се набележат спешни мерки и да се осигури безопасно пътуване на хората от региона. При огледа специалистите се натъкнаха на огромни пукнатини, които заплашват да повлекат далекопровод.

Коментари