Подай сигнал

Отпускат 5 млн. лева за ремонт на пътя Смолян-Неделино

Регион

от Петя Гайдарова 233 прегледа 0

Участъкът е разбит и опасен

5 милиона лева се предвижда да бъдат отпуснати за ремонт на пътя от Смолян за Неделино през Бял извор, съобщи депутатът д-р Красимир Събев. Вчера той зададе парламентарно питане към министъра на регионалното развитие и благоустройството за пътя към Неделино.


"Участъкът е много разбит и опасен, жизнено важен е за подобряване на транспортната свързаност с областния център Смолян. От отговора на министър Аврамова се разбра, че пътната отсечка с дължина около 10,5 км е сред тези, които са в списъка за превантивен ремонт, а индикативната му стойност е около 5 млн. лв.
Дължината на участъка от третокласния път на територията на област Смолян е около 20 километра, от които по-голямата част са с нарушени транспортни качества. Пътят минава покрай реката, основна пътна артерия е и свързва населени места в две области. Експертите от Областно пътно управление – Смолян, отчитат като най-критично състоянието на пътя в участъци с обща дължина 10.439 км, посочва Аврамова.


„Вследствие падналите през пролетта на 2015 г. проливни валежи от дъжд са разрушени насип, конструкция на пътя, банкет и част от дясно платно за движение. При усложняване на метеорологичната обстановка и наличие на нови валежи съществува реална опасност от прекъсване на пътя, при което ще се спре движението на целия автомобилен поток в посока Неделино – Падина – Бял извор –Ардино – Кърджали и обратно и между общинския център Неделино и населените места Неделино, Кундево, Средец, Бурево, Гърнати, Изгрев, Диманово, Кочани и др. Поради ограничен бюджет през последните години са извършвани само дейности по текущ ремонт и поддържане“, отбелязва министърът.


„Именно поради значението на пътя и с оглед силно влошеното му експлоатационно състояние, експертите от Агенция „Пътна инфраструктура“ са включили горепосочения участък с дължина около 10,5 км в проектосписък с отсечки, нуждаещи се от превантивен ремонт. Обектът е предвиден в ремонтната програма на Агенцията за тази година", съобщи регионалният министър.

Миналата година за този обект е възложена изработката на технологичен проект, който е готов. Следва одобрението му от Института по пътища и мостове и съгласуване от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Коментари