Отпускат 1,5 млн. лв. за мини мандри

Схемата ще покрива разходи до 60 хил. лв.

От 18 март стартира прием на заявления по държавната помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко” или за т. нар. мини мандри. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на блиц-контрола в парламентарната комисия по земеделие и гори.

Преди около 2 седмици са одобрени и указанията за прилагане на схемата, която е нотифицирана от Европейската комисия. С решение на УС на Държавен фонд „Земеделие“ бюджетът на помощта е 1,5 млн. лв.  

На подпомагане подлежат регистрирани земеделски стопани, отговарящи на изискванията на Наредба №26 от 14.10.2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Това са малки и средни предприятия, включително организации и групи производители, които преработват и реализират сами своята продукция.

Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер, но не повече от 60 000 лв.

Схемата за мини мандрите ще продължи до края на 2020 г. или до изчерпване на финансовия ресурс. Заявленията ще се приемат до един месец преди изтичане на срока за прилагане на схемата.

Според експерти между 35 и 40 хил. лв. струва оборудването на мини мандра с капацитет 300 литра мляко на ден. У нас вече се предлага преносима и сглобяема мини мандра, която лесно се монтира на желаното от стопанина място. На външен вид прилича на фургон. Вътре обаче е изцяло оборудвана за производство на различни млечни продукти. В модулното помещение има санитарен възел, работна зала, складове за съхранение и зреене. Отделно има и склад за опаковки, термокамера за подквасване на кисело мляко и зала за продажба.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?