Отличничката по стоматология Виолина: Трябва да се бориш

За 6 години следване Виолина Александрова има само две петици

Когато искаш нещо, трябва да се бориш. А образованието не приключва с последния държавен изпит.

Това научи отличничката на тазгодишния  випуск стоматолози на Медицинския университет, освен да прави пломби и зъбни протези. Виолина Александрова се дипломира с пълни шестици на двата държавни изпита и успех 5,98 от всички години на следването. В личното  дело има само две петици през шестте години.

25-годишната зъболекарка решила да следва стоматология още като осмокласничка в немска паралелка на Английската гимназия в Пловдив. Винаги са ми харесвали химията и биологията, влечала ме е медицината, а стоматологията предпочетох, понеже изисква и сръчност, обяснява Виолина. Освен че на нея  идват отръки доста неща,  харесва също да направи нещо и веднага да види резултата от труда си - например в една широка усмивка с подредени бели зъби.

Как се постига такъв успех при толкова тежко следване и колко има Виолина по парадонтология - дисциплината, която предизвика ропота на колегите , че преподавател къса поголовно и на 100 човека не повече от 20 изкарват повече от двойка? Аз имам петица - една от двете различни от отличие оценки през цялото ми следване, отвръща с усмивка първенецът на випуска. Не отрича, че парадонтологията и оралната хирургия са двете най-тежки дисциплини в нейната специалност. „Но ако човек се готви съвестно, има как да се вземат, не е невъзможно”, отсича тя.

След дипломирането Виолина Александрова започва работа в зъболекарски кабинет. А като понатрупа малко опит като дясна ръка на титуляра в него, иска да отвори и свой.

Най-трудното нещо от следването  били изтощителните сесии. Всички приятели вече бяха по почивки, докато ние още учехме и се явявахме на изпити, спомня си Виолина. Студентският живот обаче пък я събрал с много приятели. Никога няма да забрави времето, което прекарали заедно. Както и първата си пациентка. Практиката през втория семестър на трети курс срещнала Виолина с жена малко над 40-те, която обаче вече почти нямала зъби. „Дори ми беше неудобно да я попитам дали иска протези и пристъпих доста смутено към изработването им”, признава си отличничката. Резултатът направил щастливи и двете.

Ако има право на глас каква промяна е нужна в системата или пък си представи, че е здравен министър за един ден, Виолина би разширила списъка на манипулации, които се поемат от Здравната каса. В момента има идея да се осигуряват безплатни протези за хора на определена възраст. Но има и 70-годишни без зъби, как те да платят 400-500 лева, размишлява Виолина.

Според нея е добре също да се намери механизъм, който да регулира броя на стоматологичните практики - в момента в Пловдив има изобилие от такива кабинети, а в други населени места хората почти нямат достъп до зъболекар и лекар.

Когато не е заета с проблемите на пациентите и здравната система, Виолина  обича да гледа новите филми по кината или да потъне в романтичен роман. Майстори дребни сувенири и арт предмети от хартия и винаги добавя авторска картичка към всеки подарък, който прави.

След като самата тя заплака и просълзи с речта на дипломирането си цялата зала, Виолина вече гледа напред. И след 10 години например вижда себе си като успял професионалист и жена със семейство и деца.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?