Подай сигнал

Откриват с гайди пещерата Добростански бисер

Билетът за вход е 5 лв., групите ще плащат по 4 лв. на човек

На път

от Мариана Колева 2495 прегледа 0

Откриват с гайди пещерата Добростански бисер

На 1 май от 11 часа ще бъде официално открита пещерата Добростански бисер. Тя се намира на около 5 км от село Добростан. До нея може лесно да се стигне пеша. Открита е през 70-те години на миналия век. Докато хижа "Марциганица" е приемала туристи, пещерата е била често посещавана. През последните 20 години обаче осветлението там е било разбито, част от желязното стълбище - откраднато, а обектът е станал опасен. След продължителни ремонтни дейности сега всичко е обновено и очаква посетители. Районът на село Добростан е изключително богат на карстови пещери - те са около 200, но Добростански бисер е единствената, пригодена за посещения. Тя се стопанисва от община Асеновград чрез ОП „Туризъм”.

Церемонията по откриването ще бъде съпътствана с родопски гайди и любими родопски песни. Входът ще бъде свободен за деня на събитието до 13 ч. Организаторите са предвидили безплатен превоз за желаещите да присъстват на откриването. Автобус ще тръгне към Добростански бисер в 9:30 часа от паркинга пред фонтана в центъра на Асеновград. Работното време на пещерата ще бъде от петък до неделя от 9 до 18 часа. През останалите делнични дни пещерата ще се отваря за организирани групи, които трябва да са не по-малко от 20 души. Груповите посещения ще се провеждат след предварителна заявка в ОП „Туризъм”. Определени са и цените на билетите. Стандартен, за един човек, струва 5 лв. Ученици, студенти и пенсионери ще плащат 4 лева

Семейният билет струва 12 лв. Групи (над 8 души) ще плащат по 4 лв. на човек. Предлагат се и беседи, обикновена за 10 лева, специализирана и такава на английски език ще струват по 12 лв. Пещерата Добростански бисер е с размери между 500 и 1000 кв. м и дълбочината на входния отвес е 15 метра. Тук могат да се наблюдават и трите карстови форми - сталактити, сталагмити и сталактони. Голяма атракция са пещерните езерца. Името на пещерата дават красивите скални бисери, които са се образували през вековете в тези езерца. За съжаление те са унищожени. В това родопско пещерно бижу зимува малка колония прилепи, които имат важна роля за екоравновесието в района. Обектът е включен в туристическия маршрут до хижа "Марциганица" и връх Попа.

Коментари