Подай сигнал

Откриват първата зимна Олимпиада пред 95 г.

Свят

от Дончо Донев 187 прегледа 0

Предшественик на зимните олимпийски игри са шампионатите по фигурно пързаляне и по хокей на лед

Първите Зимни олимпийски игри са проведени в Шамони, Франция, през 1924 г. Те са открити официално на 25 януари. Всъщност началото на белите олимпиади е дадено с тези своеобразни „състезания по зимни спортове”. Първоначално събитието е наречено Международна седмица на зимните спортове и се провежда в асоциация с летните олимпийски игри, а едва впоследствие се обособява като самостоятелно.

Предшественик на зимните олимпийски игри са шампионатите по фигурно пързаляне (1908 г. и 1920 г.) и по хокей на лед (1920 г.).
Състезанията се провеждат на всеки четири години с две изключения. През 1940 и 1944 Игрите не се провеждат поради Втората световна война, а след Олимпиадата от 1992 в Албервил следва Олимпиадата през 1994 в Лилехамер. От 1994 г. зимните и летните олимпийски игри се провеждат в различни години.

През годините в програмата са включвани различни спортове, като на първата Бяла олимпиада дисциплините са 7 - бобслей, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей на лед, биатлон, ски северни дисциплини и бързо пързаляне с кънки.