Подай сигнал

Откриват монумент на пловдивски скулптор в Ню Йорк

Шедьовърът на възпитаника на Художествената гимназия Димитър Луканов става един от новите символи на мегаполиса

Пловдив

от Дончо Донев 1609 прегледа 0

Откриват монумент на пловдивски скулптор в Ню Йорк

Композиция на пловдивчанина Димитър Луканов ще бъде открита в град Амстердам, щата Ню Йорк. Шедьовърът украси новия мост на река Мохоук, която минава през града. Блестящата творба "Майка и дете" светкавично се превърна в атракцията на новия пешеходен мост, откакто бе монтирана през януари, за което "Марица" писа. Скулптурата бе поставена на 17 януари, а сега предстои тържественото откриване. Тя е на южния бряг и предизвиква голям интерес в китното градче. Бронзовата статуя представлява жена, която прави приветстващ жест, а до нея детето и животни от местната фауна.

Съвсем скоро предстои Димитър Луканов да постави втората част от композицията, която ще е на северния бряг на реката. Скулптурата Дрийм ривър (Река на мечтите) ще бъде най-амбициозната част от проекта, според самия Луканов. Тя ще е висока над 6 метра с 250 елемента от стомана. Последната част от триптиха ще бъде монтирана малко след това. Тя ще се нарича "Портата на водопада" и ще представлява декоративна порта, която ще пада, когато мостът се затваря през зимата.

Димитър Луканов е възпитаник на пловдивската Художествена гимназия. След това той завършва престижния университет Колумбия. Негови творби красят и летище Кенеди.

Коментари