Откриване на "Пловдив Чете" 2018 СНИМКИ

Александър Секулов е тазгодишния носител на „Орфеевия венец“ за високи постижения в съвременната поезия. Наградата, заедно с парична премия в размер на 5000 лева му бе връчена от Председателя на Общинския съвет в Пловдив Савина Петкова и представител на фирма „Програмиста“ - спонсор на литературния фестивал „Пловдив чете“. На художника Иво Рафаилов бе връчена наградата „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Наградата си, заедно с премия от 2000 лева, той получи от заместник-кмета по култура и туризъм инж. Александър Държиков и Росица Касабова – собственик на винарска изба „Вила Винифера“ – също един от основните спонсори на фестивала.  

Писателят Йордан Велчев получи извънредна награда от 1000 лева, осигурена от меценат, пожелал анонимност, който посетил офиса на ИК „Жанет -45“, за да сподели изключителните си впечатления от тритомника на големия писател "Балканският човек". Наградата му беше връчена от Божана Апостолова - създател и съучредител на инициативите “Пловдив чете”.

Официалното откриване на 16-то издание на фестивала „Пловдив чете“ се състоя снощи на Античния театър в Пловдив. Сред гостите бяха Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, кметът на район Южен – Борислав Инчев, директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев, както и много пловдивски творци, писатели, поети и приятели на книгата. Водещ на церемонията бе Николай Колев - продуцент и водещ на предаването „Денят започва с култура“ по БНТ.

Празникът започна с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Иглика” с ръководител Венцислава Еленска. След официалната част, на сцената излезе група „Фондацията” в състав Кирил Маричков, Иван Лечев, Дони, Венко Поромански и Славчо Николов, които изпълниха, заедно с публиката, която им припяваше всички популярни и обичани песни на групите, в които свирят поотделно.

„Пловдив чете“ се провежда традиционно с финансовата подкрепа на Община Пловдив, която тази година е в размер на  38 270 лева. Събитието е част от Културния календар на града за 2018 година, както и в предходните.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?