Подай сигнал

Откриха параклис на Богородица със заря и Ивана

Веско Маринов и Славка Калчева подгряха на живо купона в Обороще

Лайфстайл

от Иван Кирев 511 прегледа 0

Откриха параклис на Богородица със заря и Ивана

Съвсем скоро Оборище, което се намира в сърцето на Четвърти революционен окръг, може да влезе в "Гинес" за най-много общоселски празници. Храмовият празник на черквата "Свето Преображение господне" е на 14 юли. Местните обаче, чийто съселянин Димитър Кокльов е избрал мястото за Великото народно събрание от 1876-а, празнуват заедно с панагюрци на 2 и 3 май, когато се отбелязват годишнините от началото Априлското въстание. Те се събират на курбан и на Илинден.

От тази година мечани, както все още се наричат местните по старото име на селото, имат нов празник. На 17 август с шумно тържество тук бе открит новият параклис на името на Света Богородица. Макар и да не е много богопослушно, специално за събитието домакините бяха поканили елитен отбор във веселбата. Купонът подгря лично Веско Маринов, а след него на сцената пред специално издигнатите палатки излезе Славка Калчева, за да вдигне млади и стари на крак. Вечерта завърши наистина звездно с едночасово шоу на самата Ивана и заря.

Изграждането на параклиса е финансирано от местната предприемаческа фамилия Дуракови. Преди година собствениците на фирма „Файър“ вземат присърце желанието на местните хора да бъде съграден параклис и проектът бе реализира. Облагороден е района около него.

Това е поредната благородна инициатива, която се реализира с подкрепата на семейство Дуракови. Фамилията редовно подпомага различни благотворителни и културни мероприятия, а преди няколко месеца, отново с тяхна подкрепа, в центъра на селото бяха поставени големи цветни букви, изписващи „Оборище“.