Подай сигнал

Откриха опасни бактерии в насипния сладолед

Бизнес зона

от Мария Петрова 6181 прегледа 0

Снимка: Гугъл

В насипния сладолед, който се продава на открито, са намерени бактериите Колиформи и Ешерихия коли. За това алармираха от Асоциация „Активни потребители“, които са изследвали лабораторно различни видове сладолед. Той е закупен от 11 търговски обекта на принципа „таен клиент“. Проучването е търсело отговори на пет въпроса: Продавачът носи ли предпазни ръкавици? Има ли всеки вид сладолед в хладилната витрина собствен прибор за разсипване?

Стои ли в хладилната витрина прибора за разсипване на сладоледа? Има ли индивидуално пакетирани лъжички за сладолед давани на клиента?

Издава ли се касова бележка? Тревожният резултат от микробиологичния анализ е наличие на Колиформи в 8 (73%) от пробите и Ешерихия коли в 4 (36%), а причината е ниската хигиена на продавачите и липса на хигиена на обслужване. Осем търговеца не са издали касова бележка.

Носенето на ръкавици не се спазвало в една трета от търговските обекти. Персоналът не държал прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Масово лъжицата била накисната в купа с вода при температура на въздуха 30, а понякога и повече градуса. При тези условия и изобилието от хранителни вещества съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии. От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите.

Още един потенциален източник на зараза са раздаваните лъжички за сладолед. В идеалния случай всеки клиент трябва да получава своя, индивидуално опакована стерилна лъжичка. Това било установено само в 1 търговски обект. В останалите 10 лъжичките се намирали в насипно състояние върху витрината, или в някоя купа където могат да бъдат опипвани от всички минали клиенти. В някои павилиони търговеците услужливо забождали лъжичката в сладоледа с мръсни ръце.

Наблюдението на навиците на персонала показват притеснителна липса на елементарни хигиенни правила. При тези условия дори най-чистия от бактерии сладолед за броени часове през лятото се превръща на рай за микроорганизмите от където това природно изобилие попада в жадния за прохлада консуматор. Възможно е консумацията на заразени с бактерии сладоледи да е причина за масовите през лятото чревни инфекции.

Обикновено бактерията Ешерихия коли живее в червата ни и през повечето време е безвредна. Някои подвидове, наречени щамове обаче могат да бъдат смъртоносни. Бактерията може да предизвика гастроентерити, инфекции на уреталния тракт, менингити при бебета, хеморагични колити, пневмония и др. Особено опасна може да бъде при малки деца и хора със занижена имунна система.

Коментари


т.e , бършат си гъза и идват с усмивка - за вас?

Страхотен български сайт за игри от които се печели! Играй безплатно, печели истински награди!Десетки видове игри, томболи, лотарии!Развий твой блог - печели от писане на статии!Без ограничения - колкото повече играете, толкова повече печелите!Най-важното - напълно безплатно е, и се забавлявате!Регистрация тук - http://freelotto.eu?ref=70876&bsd=vi8YKxpwEmf