Откриха общежитие за талантливи деца в Широка лъка

Ще живеят хлапета, които искат да учат музика и изобразително изкуство още от 5. клас

Широка лъка вече има ученическо общежитие за даровити хлапета, които искат да учат музика и изобразително изкуство още от 5. клас. То става уникат в страната с най-голямата си база от общежития за ученици на село.
В Широка лъка просторна база на общежитие има Националното училище за фолклорни изкуства. Сега и ОУ "Н. Й. Вапцаров" има свое общежитие, като ще ползва част от базата на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Катя Ванчева". Домът предстои да бъде закрит през 2020 г.

Общежитието се създава заедно с откриването на паралелка от тази есен в ОУ "Н. Й. Вапцаров" в селото за даровити ученици, които искат да изучават разширено музика и изобразително изкуство и след това да продължат образованието си в съседното Национално училище за фолклорни изкуства. За тази паралелка ще се приемат деца от цялата страна, като тази учебна година ще постъпят 12 ученици. Те ще могат да ползват общежитието, което е в непосредствена близост до основното училище и бе ремонтирано и добре оборудвано в последните години с цел да се използва за център за социални услуги, но остана неизползваема. Общежитието ще функционира като общински Център за подкрепа за личностно развитие, подчерта кметът на Смолян Николай Мелемов.

В мотивите си той посочва, че ОУ „Никола Й. Вапцаров“ в с. Широка лъка е с 200-годишна история, с богати родолюбиви традиции и собствен облик, а от 2001 г. е и член на асоциираните към ЮНЕСКО училища, наречени „лаборатории за новаторства“. То сътрудничи ползотворно с местното читалище „Екзарх Стефан -1872“ и с Фондация „Ден Гри“ - София, с която от 14 години реализира успешно Летни театрални академии за деца съвместно с Дома за деца „Катя Ванчева“.

"Създадени са добри партньорства с други образователни институции от община Смолян и страната. Значима е връзката с Националното училище за фолклорни изкуства /НУФИ/ „Широка лъка“. В ОУ „Никола Й. Вапцаров“ работят педагози с необходимия капацитет за образователно-възпитателен процес с даровити ученици в сферата на музиката и изобразителното изкуство. Целесъобразно е за нуждите на такива деца от други населени места в с. Широка лъка да бъде предоставено ученическо общежитие. Въпреки многократно положените усилия и търсене на възможности за реализиране на първоначалния замисъл базата да функционира като център за социални услуги, към момента това не е осъществимо. Използването на тази материална база за ученическо общежитие е уместно. Настанените в него ученици ще имат много добри битови условия за живот и самоподготовка. Ще имат и възможност за продължаване на образованието си в НУФИ „Широка лъка“, в Професионалната гимназия за приложни изкуства в Смолян или в други образователни институции", мотивира се Мелемов. 

В базата има два апартамента с по пет легла, един с две легла, всички със самостоятелни бани и тоалетни, антре и кухненски бокс с дневна, оборудвана с мека мебел и компютър. За общежитието предстои да се назначат трима педагози. 

"Възстановихме с общежитието стара практика, когато в Широка лъка идваха деца от цяла Южна България, учеха 6-8. клас в основното училище и така се готвеха за музикалното училище. Миналата година имаше едно дете от София, което живееше в близко семейство в Широка лъка, изкара първия срок и си отиде, ако имаше общежитие, щеше да остане тук. През тази зима прояви интерес жена, работеща в Пампорово, която искаше да остави детето си в основното училище, за да се готви за музикалното, но нямаше къде да живее детето <210> в селото. С решението на ОбС деца могат да учат 5-7. клас и да живеят в общежитието на почти безплатна за родителите издръжка", каза кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?