Откриха най-далечната свръхнова

Астрономи забелязаха най-далечната свръхнова, откривана някога. Т. нар. Мингъс се намира на 10 млрд. светлинни години. Учените се надяват, че умиращата звезда ще хвърли повече светлина върху концепцията за тъмната материя, отговорна за разрастването на Вселената, пише Би Би Си.

Първоначално свръхновата е известна като SN SCP-0401. Тя е забелязана съвсем случайно още през 2004 г. по време на проучване, провеждано отчасти от  космологичния проект „Свръхнови“ с помощта на телескопа „Хъбъл“. Информацията, събрана по онова време, обаче не била достатъчна, за да помогне на учените да разберат какво точно виждат. „Колко ярка е тази свръхнова? Представете си, че наблюдавате светулка от 4800 км, и ще разберете какво имам предвид“, заяви Дейвид Рубин от Калифорнийския университет, ръководител на изследването.

Когато астронавти инсталират широкоъгълната оптична камера 3 (WFC 3) на „Хъбъл“ през 2009 г., гледката към свръхновата се подобрява, а учените я кръщават на джазмена Чарлз Мингъс (по традиция космологичният проект „Свръхнови“ наименува умиращите звезди на различни композитори).

„За съжаление ни бе необходима широкоъгълната оптична камера 3, за да разберем какво точно означават изчисленията, които направихме през 2004-та - допълва г-н Рубин. - Чувствителността е няколко пъти по-добра. Разликата е огромна, а изображението е много по-ясно.“

Екипът потвърди, че това е свръхнова Тип 1а - сред учените те са известни като „стандартна свещ“, тъй като, за разлика от останалите, тези се наблюдават във всички видове галактики, дори елиптичните. 

Тези светлинни шоута се наблюдават още от древни времена. Днес обаче съвременните астрономи използват детайлите за тяхната светлина, за да научат повече за тайните на Вселената. Какво ли ще научим от Мингъс?

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?