Откриха древен град под Солун

По време на строителството на метрото в Солун са извадени стотици хиляди археологически находки и е открит цял древен град.

Изграждането на метрото в Солун започна през 2006 г., но се забави заради огромните по обем археологически работи. През това време са открити около 300 000 артефакта, а последният е статуя на Афродита.

Археолозите са открили град от епохата преди идването на власт през 316 г. пр.н.е. на македонския цар Касандър, гробище от римско време в покрайнините на Древната Агора, източен некропол, открито градско пространство, което показва организацията на града от основаването на Солун до края на периода от късната античност.

През 2012 г., по време на работата по главната линия на метрото, е открита част от град от V-IV в.пр.Хр. Учените са проучили площ от 3,1 хектара. Според археолозите, градът е имал силна икономика и развити социално-политически структури. Изоставен е едва през 315 г. пр.Хр. Друга интересна находка е гробището от римско време (ІІ-ІV в.), на неизвестно преди това селище.

Разкопките в района на две станции на метрото в историческия център на Солун - на станциите "Агия София" и "Венизелос", са помогнали да се определят принципите на градоустройство на Солун от основаването му до края на късната античност. Градът е проектиран в съответствие със стандартите на елинистичните центрове на Изтока. Улиците са били перпендикулярни една на друга, по тях е имало както жилищни сгради, така и производствени помещения. Така са запазени и в римско време. През IV в. от н.е. мраморни улици са били заобиколени от колони, а от двете им страни са се издигали големи сгради с разкошни мозаечни подове и статуи, посочват археолозите.

Много находки се отнасят към периода от Византийската империя до големия пожар през 1917 г., по време на който е изгоряла голяма част от "стария град".

Сред представените артефакти е златен венец от погребение от края на IV - началото на III в. пр.н.е., множество накити, глинени скулптури, съдове от елинистичната епоха. Според археолозите, находките помагат за възстановяването на неизвестни страници от историята на града и на Гърция.

Източник БГНЕС

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?