Откриха барелеф на шампиона по класическа борба Рангел Геровски

Барелеф на Рангел Геровски беше открит в парк „Стадиона“ на родния му град Карлово. Спортистът е  европейски и вицеолимпийски шампион по класическа борба и почетен гражданин на града. Инициативата за поставянето на паметна плоча с барелеф е на председателя на фондация „Рангел Геровски“ и  родственик на спортиста Евгени Цилков и подкрепена от община Карлово.

„Изключително съм респектиран от това, което направи г-н Евгени Цилков, за което му благодаря. С цялото си уважение искам да кажа, че Рангел Геровски е пример за карловци, и като спортист и като човек. Когато откривахме този парк, преди четири години дадохме дума, че на подходящи места ще поставим барелефите на изявените карловски спортисти. Днес, слагаме началото с този на Рангел Геровски“, каза при откриването кметът на община Карлово и кандидат за нов мандат д-р Емил Кабаиванов. 

Синът на спортиста – Явор Геровски благодари за инициативата и сподели трогателни моменти от живота на своя баща. Думи на признателност и спомени от спортното минало на големия спортист изразиха: многократният световен и европейски шампион по класическа борба Александър Томов и олимпийският, световен и европейски шампион и треньор на Националния отбор по класическа борба от Сеул 1988 г. – Георги Мърков.

На церемонията присъстваха: ръководството на община Карлово, народният представител Борис Ячев, авторът на барелефа - карловския скулптор Димитър Рашков, общински съветници, родственици и приятели на Рангел Геровски, граждани, почитатели на спорта.

Рангел Геровски е роден през 1959 година в Карлово. През 1981 година става европейски шампион в категория до 120 кг, през 1985 и 1990 г. е сребърен медалист, а през 1987 г. бронзов медалист. През 1982 година става носител на златния пояс на Никола Петров. На олимпийските игри в Сеул през 1988 година печели сребърен медал по борба в категория до 130 кг. Умира през 2004 година в София след нещастен инцидент.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?