Подай сигнал

Откриха банкова сметка за братчетата сираци от Неделино

Регион

от Петя Гайдарова 348 прегледа 0

Откриха банкова сметка за братчетата сираци от Неделино

Общината в Неделино съдейства за разкриване на банкова сметка на малолетните близнаци Ивайло и Борислав Хаджиеви, които загубиха и двамата си родители. 13-годишните братчета пръво губят майка си Катя преди години, а днес погребаха и баща им Здравко. И двамата родители починаха от онко заболявания.

"Тъй като са малолетни те не могат да имат на тяхно име сметка. Дечицата нямаха и настойник, но такъв вече има. Фамилията реши това да е леля им", каза кметът на Неделино Боян Кехайов. По негова инициатива на входа на общината има поставени кутии за дарения. Целия град е съпричастен към съдбата на шестокласниците.

"Получаваме десетки обаждания за оказване на помощ на децата от страната и чужбина. Българин от Австралия, който е загубил от болест дете декларира, че иска да ги осинови да наследят всичко, което има. Много неделинци, които живеят в чужбина също искат да им помогнат, но искаме децата да си останат в Неделино", обясни кметът.

"Проведена е среща с училищното ръководство за безпроблемното продължаване на обучението на децата и евентуално отпускане на стипендия. Двата 6-ти класа обявиха, че няма да изоставят сами Борислав и Ивайло и ще им помагат в бъдеще", добави Кехайов.

Общинския съвет в Неделино предстои да гласува отпускането на 1000 лева от бюджета за нуждите им. Към момента те получават по 155 лв. наследническа пенсия от майка си. След това сумата ще се увеличи с още 50% и ще стигне до около 220 лв. "Сумата е прилична за възрастта им. Няма да ги оставим. Ако преценят педагозите общината може да съдейства за осигуряването на психолог", каза Кехайов.

Банковата сметка е публикувана на сайта на община Неделино: http://nedelino.bg/doc/2017/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D1%81%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%B7%D0%B0_%D0%B4%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5.pdf

Коментари