Откриха 9 нелегални прасета в Пловдивско

Девет нелегални прасета са открити в четири частни двора от началото на проверките в понеделник в региона, съобщи директорът на Областна дирекция по безопасност на храните д-р Камен Янков. Той спести информация в кои населени места са свинете. На собствениците им е даден срок от 24 часа да ги заколят. До момента са обходени къщите в селата Белозем, Болярино, Шишманци, Манолско Конаре и Поповица. Заради Африканската чума , доказана при два отстреляни глигана в ловно стопанство "Здравец", предстои да бъдат посетени всички общини в 20 километровата зона от Белозем. Там се намира единствената промишлена свинеферма в Пловдивско. 


Недоволните свиневъди от Първомайско преустановяват протестите, след като омбудсманът Мая Манолова ги посети във вторник. Тя ги увери, че ще проведе разговор с министъра на земеделието Десислава Танева и ще настоява всички потърпевши, без значение дали са с регистрирани животни или не, да получат ​по 300 лв., обещани за всеки, който доброволно заколи грухчото си. 


Ден преди това министър Танева се срещна в Брюксел с еврокомисаря по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис. Той е уверил,че България ще получи от ЕК 2,9 млн. евро по Плана за превенция на Африканската чума по свинете.  Страната ни е заявила искане и за други 11 млн. евро за компенсация за вече ликвидирани огнища на АЧС в свинекомплексите. 


Резултатът ще зависи от одита на ЕК  на мерките, които прилагаме за справяне с АЧС. Проверката ще започне на 21 септември и ще продължи до началото на октомври.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Какви мерки?

Какви мерки?

08.08.2019 | 08:54

Ликвидира се цял сектор.А чумата ако има реално такава ще се разпространи не чрез домашните,а чрез дивите прасета.Тях чума не ги ли лови?Те не обхождат ли голям район?А как точно ще отстрелят всички диви прасета с които са пълни горските стопанства и резерватите в България?Закони ,глоби лесно се пишат.Дереджето на на нашият пенсионер е най-лошо от всичките съседни държави.Доказано лошо.И достъпът до санаториуми им се спря.Да ходим да живеем в Македония?Те си я строят по-добре от нас

Отговори
1 0
намръщенЪ

намръщенЪ

07.08.2019 | 23:36

Век и половина масовият българин не разбра, че държава се прави със закони. За тези прасета - сатър, за собствениците им да има такива глоби, че да ги помнят до края на дните си

Отговори
0 6

07.08.2019 | 19:37

А трите нелегални прасета, узурпирали държавата к'во ги правим ?

Отговори
16 4
полу-чипирано прасе

полу-чипирано прасе

07.08.2019 | 18:56

Не съм Грухчо, Гошко съм.

Отговори
11 1

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?