Откриха 13 серопозитивни в Пловдив, започва кампания

На  15 август  стартира Национална лятна АнтиСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември 2018 г. За това информираха от Министерството на здравеопазването.  От началото на годината до месец юли над 162 000 лица са се изследвали в 13-те кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС). Извършват се  предтестови и следтестови консултации от подготвени медицински специалисти за повишаване на информираността по проблемите на ХИВ/СПИН.  

През периода 1986 г. – 03.08.2018 г. в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни. От тях 13 са от Пловдив и областта. В страната функционират 13 Кабинета за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ (КАБКИС) към РЗИ. Разкрити са и работят 5 сектора за лечение на пациенти с ХИВ/СПИН към инфекциозните клиники в градовете София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора. 

В изпълнение на ангажиментите на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

В Пловдив ще се проведе обучителна кампания и разпространение на образователни материали сред младежите.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?