Отиде си първата певица в ансамбъла на Филип Кутев

Тези дни на 86-годишна възраст почина първата родопска певица на Държавния ансамбъл "Филип Кутев" - Ангелина Никова от смолянското село Момчиловци.


Село Момчиловци е богато на музикални традиции, извор на самобитни изпълнители в Централните Родопи. Момчиловските музиканти са признати майстори певци и свирачи не само в региона, но и по съборите за народно творчество, в медиите, на концертни участия. За познавачите на народната музика и изследователите на музикалния фолклор са познати изявите на Лазар и Костадин Каневски от първия събор-надпяване на Рожен (1961), кларинетист Тодор Пичуров, талантливите певици Ангелина Никова и Мария Маринска, достигнали професионално развитие в Държавния ансамбъл за народни песни и танци. 

Ангелина Никова, родена през 1933 г., е първата родопска певица на ансамбъл „Филип Кутев", която пренася момчиловските песни в сценичното изкуство. Скоро тя навърши 85 години. Последовател в семейството на Ангелина Никова е племенникът Тома Карапаунов, дългогодишен хореограф на ансамбъл „Родопа" - Смолян, преподавател в НУФИ „Широка лъка", възпитаник на Държавното хореографско училище. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?