Отдалечените селища остават без линейки

Доставката на 280 коли до края на годината засяга пряко и Центъра за спешна помощ в Пловдив

До края на годината по проекта за модернизация на Спешната медицинска помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. ще бъдат закупени 280 от 400-те нови линейки.  Това се разбра вчера след отварянето на 7-те оферти, подадени в рамките на обществената поръчка с предмет „Доставка на 400 броя медицински превозни средства (линейки) с необходимото оборудване“ на Министерството на здравеопазването. Нито една от фирмите обаче не е дала ценови и технически предложения за позициите 2 и 3 - 120 броя линейки с висока проходимост, необходими за малките селища в труднодостъпни райони.

 „Предстои провеждането на среща с представителите на автомобилния бизнес, за да разберем откъде е дошло затруднението да подадат оферти за позиции 2 и 3. След тази среща ще бъде подготвено отново техническо задание и ще бъде обявена нова обществена поръчка, която ще бъде само за високопланинските линейки. Ще действаме във възможно най-кратки срокове, тъй като този проект е от особена важност за обществото“, заяви пресаташето на Здравното министерство Мария Иванова.

Оферти за превоз и първоначално лечение и за интензивни медицински грижи са подали пловдивската “Омникар Ауто“ ООД, „Автомотор Корпорация“ АД, „Илина Кар Къмпани“ ЕООД, „София Франс Ауто“ АД, „Ауто Франс 3000“ ООД, „Ауто Италия“ ЕАД и „Мото-Пфое“ ЕООД.

След като комисията от експерти на ведомството, ръководено от Кирил Ананиев, приключи работата по оценка на предложенията на участниците, в това число и техническите параметри на подадените оферти, ще бъдат отворени ценовите предложения на кандидатите в обществената поръчка. 

От министерството увериха, че ще закупят новите линейки по обществената поръчка до края на годината. Осигуряването им е част от инвестиционния проект за модернизация на спешната медицинска помощ в цялата страна. Общият бюджет на проекта е 163 милиона лева. Средствата са по Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020.

Реализацията на проекта засяга пряко Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив, на който предстои пребазиране  в сградата на Регионалната здравна инспекция - Пловдив. Това обаче ще стане най-рано през следващата година заради забавянето на процедурата по избор на изпълнител на проекта след две обжалвания от фирми.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?