Подай сигнал

Отчуждават имотите за Югоизточния обход

С изграждането на трасето от Скобелева майка до Асеновградско шосе ще бъде завършен околовръстният ринг на Пловдив

Пловдив

от Даниела Арнаудова 1181 прегледа 0

Актуализират парцеларния план на новия скоростен път, който ще свързва Околовръстното от кръстовището за село Ягодово с Асеновградско шосе. Трасето се нарича Югоизточен обход и с него ще се стига за 3 минути от Ягодовско шосе до караулката на Асеновградско шосе. Пътят минава през изцяло нов терен и затваря външния ринг на града. По проект​а му работи екип на софийската фирма „Пътпроект”, която е автор и на проекта за разширението на пътя Пловдив-Асеновград.

Промяната се налага, понеже въпросният парцеларен план не е актуален. Сега вече и трите засегнати землища - Ягодово, Брестник и Пловдив, са в Кадастралната карта, обясни инж. Нели Вукова от фирма „Пътпроект”. След това се очаква да стартират отчуждителните процедури по трасето.

Техническият проект на Югоизточния обход е окончателно завършен и предаден на възложителя през 2017 г., допълни инж. Вукова. Тя обясни, че с новото трасе всички транзитно движещи се автомобили, които идват от Свиленград и автомагистрала Тракия, няма да влизат в града, а ще го заобикалят. От новото трасе ще имат възможност да се придвижат до сегашния обходен път и в посока Смолян. Пътят е с габарит 20, с 2 отделни платна на движение по 7,50 метра (две ленти) и разделителна ивица от 2 метра. Общата му дължина е 4,9 километра.

Проблемът пред проектантите е, че районът е изключително равнинен, с малки наклони за отвеждане на водите. „Трасето на пътя пресича марковския колектор два пъти, освен това са проектирани реконструкции на два елпровода с високо напрежение 110 кW и един 20 кW. Минаваме над газопровод на ЕВН, също през съоръжения на БТК, но с предвидените в проекта реконструкции всички проводи ще функционират нормално”, твърдят от екипа.

В бъдеще община Пловдив има намерение да направи още един възел - от район Тракия към Югоизточния обход. Той ще свърже града с новото трасе чрез голям пътен възел. Развръзката към квартал Тракия ще излиза на бул. „Недялка Шилева” и това ще стане със съвършен пътен възел, без кръстовища на едно ниво. Решението е все още в идейна фаза.

Снимки от Наташа Манева