От януари плащаме милиони глоби за мръсния въздух

20 години българските институции тупкат топката по проблема, който се задълбочава, вместо да се решава

България ще плаща милиони евро заради мръсния въздух от следващата година. Очаква се в края на януари Съдът на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург да задейства парична санкция срещу страната ни, след като с годините проблемът се задълбочава, вместо да се решава. Наказателната процедура срещу България е задействана от Европейската комисия още през 2015 г. заради системно неспазване на пределно допустимите норми за замърсяване на въздуха, отчетени в периода от 2007 до 2014 г. 

Първото решение е постановено от СЕС през април миналата година. С него Европейският съд констатира, че въздухът в България е със съдържание на фини прахови частици 2-3 пъти по-високо от приетите норми за страните членки на ЕС, обяснява адвокат Михаил Екимджиев. На страната ни е даден гратисен период за справяне с проблема. Освен отчитането на данните и няколко разписани програми на централно и местно ниво обаче

ефективни мерки на практика няма

и ситуацията с качеството на въздуха остава без промяна, отчитат експертите. 

В началото на ноември ЕК даде последен 2-месечен срок на страната ни да изпълни изцяло решението на СЕС. "Комисията е обезпокоена от бавния темп на промените и от липсата на координиран подход между органите за опазване на околната среда и другите органи на национално и местно равнище", пише в официалното съобщение от Брюксел. 

Ако това не стане, ще бъдат наложени финансови санкции, които ще плаща държавата. Практиката на съда е различна, като обикновено се започва с месечна санкция от 100 000 евро, но тя

може да достигне и до 300 000 евро на ден,

ако институциите не превърнат решаването на проблема в свой приоритет.

В момента ЕК води дела за мръсния въздух срещу десетки държави, но осъдени през последните години сме само ние и Полша. В практиката на СЕС вече има цялостно решение по дело с подобен предмет - Италия е осъдена, че трайно не изпълнява задълженията си за управление на отпадъците и трябва да плати обезщетение в размер на 42 800 000 евро.

Така Рим брои 265 819 евро дневно за всеки ден забава на изпълнението на решението и по 28 089 евро по броя на дните, през които продължава нарушението с превишаване на замърсяванията във въздуха, считано от датата на постановяването на съдебното решение.

Според експертите у нас основните фактори за замърсяването с фини прахови частици са отоплението на твърдо гориво в некачествени печки и автомобилният трафик. В докладите на Световната здравна организация обаче сред основните замърсители се посочват още: 

индустрията, контролът при пътното и гражданското строителство и презастрояването на градовете,

в които масово не се спазва нормата от 20 кв. м зелени площи на жител. Тези 3 показателя са силно подценени и в последната програма за въздуха, разработена от Община Пловдив и одобрена наскоро от МОСВ. На база на този документ Пловдив получи статут на бенефициент по програма "Околна среда".

От проекта, представен преди 2 седмици в общината, се разбира, че 14 млн. лева ще отидат основно за подмяна на кюмбетата с климатици. Мярката обаче едва ли ще има голям ефект върху качеството на въздуха, ако общината не положи реални усилия за комплексни действия за намаляването на вредното въздействие от човешките дейности и индустрията върху природата, твърдят независимите експерти. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?