Подай сигнал

От кулата на ЕСК 2019 - на Банго Васил в махалата

Включват чуждестранните журналисти в томболата за петела на ромската Нова година

Пловдив

от Елица Кандева, Георги Василев 670 прегледа 0

"Столипиново" поема щафетата след откриващия уикенд на ЕСК

Голяма част от 180-те чуждестранни журналисти, които пристигат за откриващия уикенд на Пловдив 2019, още в първото утро след него ще осъмнат в „Столипиново” на ромския празник Банго Васил. Те вече са заявили желанието си пред организаторите от младежката фондация „Рома”, съобщи председателят Асен Карагьозов. Могат да се включат в танците, ако им трепне сърцето на „Джелем, джелем” - ромския химн, който ще гърми от уредбите на диджей. И за чужденците ще има картончета от традиционната томбола с мастика и шпек, а някой може да извади късмет да спечели даже голямата награда - петел.

В последните няколко години неправителствената организация се бе оттеглила от честванията, но сега ги възстановява. Циганската Нова година ще е първото от общо 5 празненства, които ще подготви до края на 2019-а в контекста на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата. Празниците са една от дейностите по проект „GetTo Stolioрinovo”, за който организацията е спечелила 80 000 лева, след като кандидатствала по отворените покани за набиране на проекти по програма „Сливане”, клъстер „Махалата”.

Дейностите по 2-годишния проект са стартирали още през 2018-а. Фокусът е основно върху изследователска работа на 56 младежи от трите етноса в „Столипиново”. Роми, турци и две българчета вече са минали импровизирано обучение и тръгват из гетото за работа на терен. Те ще издирват местни възрастни хора, за да запишат спомените им как се е живяло на това място в миналото, как се е празнувало и какви традиции са се тачели. Историите ще бъдат събрани в сайт, който да покаже старото и новото лице на махалата.

Другият акцент в проекта е организирането на чествания на местните общности на 5 ключови празници. След Банго Васил ще има тържество за Международния ден на ромите - 8 април, който първа фондация „Рома” започна да отбелязва в махалата още през 1994 г. После ще се отбележат Малка и Голяма Богородица. Ромската общност в „Столипиново” изповядва християнската религия и много ги почита. Преди поредицата от събитията тази година инициаторите на проекта направили суха тренировка с възстановка на местни гергьовденски обичаи

като измиаване на лицето на реката, пускане на пръстени в съд с вода и гадаене по тях, както и обичайното крадене на бебе, което после се откупва от родителите.

На ромската Нова година сега също ще има театрални сценки - два 5-минутни етюда, които подготвят студенти по актьорско майсторство от Пловдивския университет. Веселбата започва в 11 ч. пред фондацията на ул. „Ландос”.

Купонът ще се вихри след години затишие. За първи път през 2016 г. Антон Карагьозов обяви, че се оттегля от организирането, понеже няма финансово рамо от общината. След като тогава „Марица” написа за решението му, от кабинета на кмета го потърсиха и придумаха да не се отказва. Това обаче остана единичен акт и в следващите години официално посрещане на Василица нямаше.

Обичаят

Ромската традиция повелява в навечерието на празника домакинята да свие сърми и да заколи петел. В миналото богатите кичели сурвачките със златни жълтици и накити. На 13-ти вечерта фамилията се събира на софрата и това е подчертано семеен празник. На следващото утро се празнува дружно в цялата общност. Обичаят с петела е свързан с една от многото легенди за защитника на ромите св. Василий Велики. Според нея той приютил циганче, което бягало от преследвачи. Те белязали портата с червено, за да се върнат на следващия ден. Банго Васил обаче заколил петел и с кръвта белязал всички врати.

Мнозинството се турчее: Не сме цигани, та да ни правят Банго Васил

Гостите да дойдат вкъщи, да ни видят в каква мизерия живеем, а не как се веселим, кани Нели от "Столипиново"

Хората в "Столипиново" са разделени за предстоящото гостуване на журналисти от световните медии в етническия квартал. Мнозинството в махленския парламент твърди, че не празнува Банго Васил. Твърдят, че са турци, а не цигани. Като такива не зачитат християнските и ромски обичаи, макар че са толерантни и нямат против всеки да почита своите празници.

В лабиринта от кални улички вчера кипеше усилен труд. Скътани между димящите къщи, цяла бригада мъже се бяха заели да отделят медта от разни индустриални чаркове. „Знаем, че има празник и ще празнуваме. Щом ще идват гости от Европа, ще покажем най-доброто, което можем, и ще се представим добре пред тях“, коментираха майсторите, които научиха за евровизитата от репортера на „Марица“. Те не се притесняват, че Банго Васил е част от циганските традиции.

На друго мнение беше възрастен мъж, който твърди, че този празник е новост за махалата. Не си спомнят преди години тук да е имало такива неща. Имахме си празник на Исус Христос, но това си беше на 24 и 25 декември. Сега измислиха други работи, за да се делим. Няма да ходя там, даже и папата да дойде“, отсича пенсионерът.

Приготовленията за високите гости от чужбина са само в двора на фондация "Рома", която ще е домакин на празненствата за Банго Васил. Повечето хора в махалата обаче си имат свои грижи и не се вълнуват нито от предстоящия купон, нито от Европейската столица на културата. Ако има чужди журналисти, да дойдат вкъщи и да видят в каква мизерия живеем, а не как се веселим“, покани гостите Нели, която срещнахме пред една от многобройните квартални бакалии.

От кулата на ЕСК 2019 - на Банго Васил в махалата

От кулата на ЕСК 2019 - на Банго Васил в махалата

Коментари