От кирпича до апартаментите лукс на ул. "Граф Игнатиев"

Звездното футболно трио на махалата Дерменджиев-Апостолов-Бончев има 1235 мача в "А" група

Доскоро тиха и живописна, днес ул. „Граф Игнатиев” е изключително натоварена. В момента тя е единствената пряка връзка от ул. "Петко Д. Петков" през бул. "Цар Борис III Обединител" към гарата и колите се движат броня в броня.  

Преди 60 години на ден по улицата минавали два-три автомобила. Тук живеели бедни хора от новия градски пролетариат. Пенсионери пък преживявали, като продавали семки в хартиени фунийки. Живеели в схлупени кирпичени къщички, които обаче се оказали техният най-голям житейски капитал. Защото сега улицата се намира в идеалния център на Пловдив, а имотите са изключително апетитни.      

Навремето оттук е започвала католишката махала. Повечето обитатели били сирамоси. „Това се промени някъде през 60-те години на миналия век. Първо бутнаха най-паянтовите колиби и на тяхно място издигнаха два 11-етажни блока”, разказва Елисавета Горева, която е родена на тази улица. Помни, че като деца винаги са чествали рождения ден на патрона граф Игнатиев. Тържествата бяха в кварталното училище, разказва 74-годишната жена. Съседката Цветанка Найденова има свое обяснение на чара на улицата. „На това място се усеща духът на пловдивския център по един неповторим начин. Тук не е като на ул. „Иван Вазов”, където още преди век са живели градските аристократи и чуждите консули. Нашата улица е на типичните пловдивчани”, казва Цветанка.

Няколко са оцелелите стари къщи, но и те са под натиска на новия строителен бум в Пловдив.   

Футболът тук е религия. Освен със семкаджиите, които въртели най-големите обороти в дните на големите пловдивски дербита, махалата се гордее със звездното си трио от терена. На метри един от друг в кварталчето живеели Динко Дерменджиев, Станчо Бончев и Виден Апостолов.

За футболната слава на улицата припомня тапицерът Николай Юмерски. Работилницата му се помещава в последната останала стара къща на Графа вече 17 години. Скоро ще търси друго място, защото и в този парцел ще изникне нова сграда. „На паркинга пред работилницата беше къщата на Любо Бурнарски. Той играеше със Садъка, Ераносян, Сотиров и Бонев”, разказва Юмерски. Малко встрани на „Граф Игнатиев” в една от съседните пресечки живеел  легендарният страж на Локо Пд, ЦСКА и националния отбор Станчо Бончев. Още помнят рекордните за вратар 359 мача в "А" група. В 129 не е пуснал гол! Железният бранител на Ботев Виден Апостолов пък бил в другата пресечка. На Графа е минал част от живота и на самия Динко Дерменджиев, припомня Николай Юмерски. И пресмята, че звездното футболно трио от махалата има общо 1235 мача в "А" група.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?