От 17 до 21 юни: Преглеждат безплатно за туберкулоза

От 17 до 21 юни включително Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ организира безплатен скрининг за риска от туберкулоза. Желаещите да се включат могат да го направят без предварително записване в 5-те работни дни на следващата седмица, във времето от 8.00 до 13.00 часа на адреса на Отделението по фтизиатрия -бул. „Пещерско шосе“ №66А, в съседство с Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“. Допълнителна информация може да се получи на телефон 032 602 770.

Акцията в УМБАЛ „Свети Георги“ се провежда на всеки три месеца в годината като част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България, разказа завеждащият Отделението по фтизиатрия д-р Веселин Давчев. Той прикани всички граждани и медици, които имат пациенти със съмнения за туберкулоза, да се възползват от безплатния скрининг. 

Когато има съмнение за туберкулоза, пациентите се насочват за контролни прегледи, ренгтенови снимки и микробиологични изследвания на храчка. На голяма част от участниците в скрининга се прави туберкулинов кожен тест - познат като „Пробата на Манту“. С него се открива инфекция с туберкулозната бактерия, обясни д-р Давчев.

Кампанията цели повишаване на информираността на обществото за риска от туберкулоза и същевременно с това всеки пациент получава достъп до здравни услуги. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза, като продължава и скринингът при рисковите контингенти.

Латентната туберкулоза преминава безсимптомно и при инфектираните лица не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване. Хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, но могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция.

Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
иванов

иванов

14.06.2019 | 10:15

Представете си ...това е било платено !!!!!!!!!!!!!!!!!......Тази каста ви скубе както си иска....Тази персона виждал ли е компютър ...знае ли че всичко го прави ТЕХНИКАТА....То бива мания за величие но ..нямам думи....На това му викат ВИСША ФОРМА на ЕЛЕМЕНТАРИЗЪМ...Както се казва - взимай метлата и махай наред ....

Отговори
0 0

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?