Осъдиха служителка на НАП за шашма с осигуровки

По време на делото бившата данъчна служителка смени попрището и вече работи в химическо чистене

Бившата чиновничката от НАП Нели Капсъзова и съучастничката й Фанка Димитрова, които се замесиха в измама с осигуровки, се разминаха с условни присъди. Това реши съдия Миглена Маркова от пловдивския Окръжен съд на заседанието по делото в понеделник. Всяка от подсъдимите получи 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок, както и допълнителни санкции.

Срещу двете дами бяха повдигнати обвинения за вземане и даване на подкуп в размер на 5980 лв. Парите били за осигуровки на десетки граждани, които чиновничката от НАП не внасяла, но отразявала в системата като платени.

Сагата започнала през 2014 г. По това време Капсъзова била главен специалист в сектор „Прием и обработка на декларации и предоставяне на услуги и информация“ към НАП - Пловдив. В посочения период служителката присвоила общо 2619 лева от 7 души, които дали сумите за здравни осигуровки.

С подобна дейност се занимавала и Фанка Димитрова. Тя имала задачата да внася дължимите суми за осигуровките на работниците във фирмата, в която работела. Вместо това прибирала парите. Когато станало напечено, Фанка подкупила служителка в Данъчното да подправи данните в масива, за да излезе, че осигуровките са платени.

Шашмата е била извършена в периода от 4 ноември до 28 декември 2015 г. След като взела парите от Фанка, Нели коригирала информацията за осигуровките. Схемата се оказала печеливша и за двете страни - докато дамите не били спипани, уволнени и изправени пред съда.

За извършените престъпления бившата служителка на НАП Капсъзова получи тригодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок и глоба от 1500 лева. Отново за три години тя няма да може да заема обществена длъжност „специалист“ или да извършва надзорна дейност. Освен това Капсъзова ще трябва да заплати на държавата 5980 лева - толкова е стойността на получения дар. Според съдебното решение към момента тя работи като служителка в химическо чистене.

За Фанка Димитрова присъдата е идентична - три години условна с пет години изпитателен срок. Глобата за нея е 1000 лева. Като гарнитура Фанка ще трябва да поеме и разноските по делото, които са 575 лева.

Присъдата подлежи на обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?