Подай сигнал

Осъдиха кмета на Карлово, присвоил близо 27 бона

Регион

от Георги Василев 1106 прегледа 0

Емил Кабаиванов

Пловдивският районен съд призна за виновен кмета на община Карлово Емил Кабаиванов. Той получи тригодишна условна присъда с четири години изпитателен срок за това, че по време на службата си длъжностно е присвоил малко под 27 000 лева, представляващи финансова помощ.

Съдебният процес срещу Кабаиванов протече при закрити врати и се проточи близо две години. Делото стартира в Карлово, но съдиите там си направиха отвод и процесът беше преместен в Пловдив, където беше засекретен.

Според магистратите подсъдимия е източил хазната в периода между 2013 г. и 2014 г. Парите били собственост на Община Карлово, като са били получени от по сключен между администрацията и МОСВ договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“.

Гранта бил съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд, като бил предназначен за „Доизграждане и модернизация на пречиствателната станция и канализацията в Карлово“.

Парите били връчени на кмета, за да ги пази и управлява, но вместо това те били разделени между трима фиктивни ръководители на проекта.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред окръжния съд.

Коментари