Осъдиха фирма за смачкан хеликоптер

Покривът на халето на "Полирес" ООД рухнал от снега през февруари 2012 година

Родопчанин осъди смолянска фирма за смачкания си хеликоптер. Димитър Петканов си купил машината за лично ползване от САЩ и я складирал заедно с частите за нея в хале край Смолян. Покривът на 60-метровото помещение обаче рухнал и затиснал намиращия се вътре хеликоптер и лек автомобил. Инцидентът станал на 13 февруари 2012 г., когато металната конструкция, собственост на "Полирес"ООД, в смолянския квартал Райково, не издържала на тежкия сняг. Летателният апарат бил оставен за съхранение 7 дни по-рано, след като пристигнал от Варна. 

Петканов купил машината Rotorway exec 145 на търг през октомври 2010 г. в електронния портал E-bay. Халето се срутило, преди Петканов да успее да направи застраховка на хеликоптера и частите към него. 

От смолянската фирма оспорваха, че не е доказано, че всички повреди по хеликоптера и частите са станали в техния склад, както и в какво състояние са били частите при закупуването им. А също, че искът е погасен по давност, тъй като е изтекъл 5-годишният срок след увреждането. 

Халето със застроена площ от 900 кв. м и рампа от 250 кв. м е построено от сглобяема метална конструкция през 1977 г. за нуждите на Окръжна пласментно-снабдителна организация, а впоследствие става собственост на смолянската фирма.

При прехвърляне на собствеността е посочено с протокол, че технологията на направата на металната конструкция на склада е с незадоволително качество, но обектът е въведен в действие от държавна приемателна комисия като склад за дребна железария. Становището по експертизите е, че причините за срутването са комплексни - слягане на основите на сградата от годините експлоатация, при което тя наклонявала към реката, използване на болтове с по-малък диаметър.

Съдът присъди собственикът на халето да плати  48 203 лв. обезщетение за претърпените вреди.  Мотивите им са, че вредата е резултат от съчетаното действие на свойствата на наетата вещ и природните фактори, които не могат да се приемат за непредвидим и непредотвратим фактор. Решението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?