Подай сигнал

Осъдени доживот искат интимни срещи без камери

България

от Екип Марица 2125 прегледа 0

Осъдени доживот искат интимни срещи без камери

10 от най-опасните престъпници у нас и 3 от жените им се явиха в петък сутринта в Съдебната палата в София. Причината - 13 доживотници у нас, подкрепени от двама излежаващи над 20-годишни присъди, както и жените на трима от тях, съдят държавата с искане да им бъде позволено да правят секс в пандиза без камери, пише Монитор.

Заради сериозната група, която трябва да бъде охранявана, делото бе преместено за разглеждане в Съдебната палата. Затворниците бяха докарани при засилени мерки за сигурност и пазени от тежко въоръжени конвоиращи и маскирани ченгета. Заради безопасността на страните и опазването на обществения ред, съдиите взеха решение делото да се гледа при закрити врати, тъй като в залата пандизчиите бяха без пранги.

Груповата жалба е подадена отзатворници, които лежат в София, Варна, Плевен, Пазарджик, Стара Загора и Белене срещу заповед Л-721 от 29 февруари 2016 г. на главния директор на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) в частта й, която регламентира реда на провеждане на удължено свиждане за срок до 4 часа, обяснява „Монитор“. Това е поощрителна мярка за затворниците, като свиждането се провежда в помещения, при възможност оборудвани със системи за видеонаблюдение и в присъствието на надзиратели. В жалбата си затворниците искат от съда да отмени акта като нищожен или незаконосъобразен поради противоречие с основни права, установени и гарантирани от конституцията. Те недоволстват, че не се зачита правото им на личен и семеен живот и защитата на личните им данни.

На първа инстанция в Административен съд София-град делото е загубено. Магистратите са отказали отмяната на заповедта, с която е регламентиран редът на т.нар. удължено свиждане. Мотивите на магистратите са, че заповедта е издадена от компетентен орган и има законови основания. Удълженото свиждане е награда, няма факти, че се извършват действия, които нарушават гарантирани права и свободи. Доколкото се касае за режим на изтърпяване на наказание, общественият интерес и сигурността на местата за лишаване от свобода имат превес над личния интерес заключава съдът. Той не открива и нарушения на защитата на личните данни. Затворниците са били информирани за възможното видеонаблюдение чрез заповедта на директора на ГДИН.

Коментари