Освобождават Пловдив след 514 години робство

За победата си дворянинът капитан Бураго е повишен в полковник

На този ден руският офицер капитан Александър Бураго влиза с отряд от 63 драгуни и прогонва турците от Пловдив. Градът се освобождава след 514 години османско владичество. В Пловдив има около 1000 души черкезка конница. Щом виждат първия руски войник, те изпадат в паника и напускат града без никаква съпротива.  

На 14 януари  руските сили излизат от освободения Пазарджик и тръгват към тепетата. В Пловдив по заповед на Сюлейман паша са избити 80 българи -затворници, участвали в освободителното движение.

На 16 януари руснаците залавят в района на жп гарата пленник и с действието си предизвикват объркване у черкезите. Капитан Бураго атакува и увлича руските сили. Превземат кв. Мараша, Бунарджика и пощата. Александър Бураго е роден през 1853 г. в семейство на потомствен дворянин. Завършва Павловския кадетски корпус в Санкт Петербург. По време на Руско-турската война (1877-1878) служи в Лейбгвардейския драгунски полк от състава на Западния отряд на генерал-лейтенант Йосиф Гурко. Командир на II ескадрон.

Получава разузнавателна задача да разкрие началото на организираното от Сюлейман паша оттегляне от Пловдив. Заради своя героизъм е повишен в полковник. Капитан Бураго умира от туберкулоза през 1883 година на остров Мадейра. Погребан е в Тихвинското гробище на Александро-Невската Лавра.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?