Оставиха зад решетките Илия, пребил до смърт доц. Нейков

Пловдивския окръжен съд остави обвиняемия Илия Стоичков зад решетките. Решението взе съдия Силвия Цанкова. Тя сметна, че мярката за неотклонение „задържане под стража“ е най-адекватната в случая, тъй като срещу Стоичков са повдигнати обвинения за тежко умишлено престъпление.

Като основателно определи искането за най-тежката мярка и прокурор Георги Пенев от окръжната прокуратура. Според него са налице и трите кумулативни предпоставки оставянето на Стоичков в ареста – той е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвиждат над 10 години затвор, има обосновано предположение, че именно той е извършил деянието и има реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши ново престъпление. Обвинителят подчерта, че когато Георги Пенев (обърна се към себе си в трето лице) говори, той се основава на фактите и събраните доказателства – разпита на жената на Стоичков пред съдия и извършеното то него второ престъпление – грабеж. Пред магистратите Пенев заяви, че обвиняемият Стоичков е издърпал златния синджир на жертвата доцент Нейков, а съпругата му го е заложила в заложна къща в град Стамболийски.

Защитата на Стоичков, в лицето на адвокат Георги Каменаров, заяви че мярката „задържане под стража“ е твърде тежка, тъй като обвиняемият въобще нямал намерение да убива доцента, а само да го сплаши. Адвокатът подчерта, че Стоичков има семейство и дете, за които трябва да се грижи. Като подходящи Каменаров определи мерките „домашен арест“ или „парична гаранция“.

Самият обвиняем поиска от магистратите да бъде пуснат под гаранция от 1000 или 2000 лева. „Искам само да се грижа за семейството си и да работя... работил съм цял живот“, заяви той пред съдията.

След тайно съвещание, Окръжен съд-Пловдив взе страната на прокуратурата и остави Стоичков в следствения арест, където да чака започването на делото по същество.

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд-Пловдив.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?