Оставиха без пари Тютюневия град

С бюджетната еквилибристика администрацията на кмета Тотев спасява средствата от целевата държавна субсидия за "Пловдив 2019"

Общината призна провала си с проекта за Тютюневия град, като се отказа от планираното финансиране в рамките на 1 млн. лева.    

Архитектурната зона бе част от апликационната форма за домакинството на ЕСК, според която инфраструктурата там трябваше да бъде обновена. В поредица от пиар акции кметът Иван Тотев анонсира елегантни планове за бъдещето на квартала, в който тази година трябваше да кипи културен живот като част от инициативата "Пловдив 2019". Общината обаче не си мръдна пръста, а  Тютюневият град стана поредният проект, който отива в девета глуха. Проблемът е, че зоната е включена в инфраструктурата, която трябваше да се обновява с целевото държавно финансиране, осигурено от правителството за ЕСК. От републиканския бюджет в сметките на Общината отдавна са преведени 20 млн. лв., които трябва да бъдат изразходвани до края на 2019-а. 4 млн. от тях вече са вложени в зоопарка, чието откриване все така се вижда през крив макарон. Мудната администрация не успя да подготви навреме и ремонтите на бившето кино "Космос" и сградата на Градската художествена галерия. Така основната част от държавната субсидия ще отиде за ремонта на пл. "Централен", окончателния проект за който все още никой не е виждал.  

Със сложна бюджетна гимнастика Общината опитва да спаси парите от държавното финансиране, като прехвърля 1 млн. лева, планирани за Тютюневия град, към ремонта на площада. В продължение на финансовите еквилибристики друг 1 млн. лв. от бюджета за ремонт на пл. "Централен" пък се прехвърля в перото за общинското съфинансиране на проектите по програма „Региони в растеж“. Счетоводните игри на администрацията изправиха на нокти опозицията в местния парламент завчера. Съветниците поискаха гласуването да бъде отложено и кметът Иван Тотев лично да дойде в ОбС, за да обясни каква е играта. "След като спирате парите за Тютюневия град, това означава ли, че се отказвате от един от ключовите проекти за Европейската столица на културата 2019?“, попита червеният съветник Иван Петков-Бебето. 

Веселин Маневски отвърна на критиките, че много бързо са се наложили размествания в бюджета, със сентенцията „Всичко тече, всичко се променя“. По думите му, вече се правят стратегии за 3-4 години напред, а не за 30-40, както е било навремето. „Няма смисъл сега да залагаме пари за нещо, което ще строим след 30 години“, натърти Маневски. 

Директорът на „Финансова политика“ в Общината Виктория Чавдарова поясни, че прехвърлянето от едно перо в друго се налага заради условията на министерското постановление от 2017 г., с което са отпуснати средствата за културна инфраструктура. Ако парите за Тютюневия град не бъдат изразходвани до края на годината, те ще трябва да се върнат в републиканския бюджет. 

Към днешна дата Общината не е готова да започне каквито и да било проекти в старата индустриална зона, докато ремонтът на площад "Централен" тече с пълна пара и там средствата ще могат веднага да се усвоят. 

Въпреки протестите на опозицията мнозинството гласува точката.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?