Осиновители празнуват "Щъркелов ден"

За първи път с парти кога детето е влязло в новото си семейство

Осиновители ще се маскират като приказни герои и ще се снимат, за да отпразнуват деня, в който детето е влязло в техния дом. Така Комплексът за социални услуги за деца и семейства за първи път ще отбележи тъй наречения „Щъркелов ден”. Празникът е утре от 15 часа под формата на уъркшоп по фото драма, като е озаглавен „Необикновената приказка на нашето семейство”.

 

„Щъркелов ден” е инициатива на Българска асоциация „Осиновени и осиновители” и отбелязва деня, в който детето е дошло в семейството на своите родители осиновители, като това е поставило началото на общата им семейна история. Този ден се празнува с торта, подаръци и приятели. Така децата и всички останали се учат, че осиновяването е специален ден от семейния календар, в който се е случило раждането на новото семейство. Освен това "Щъркелов ден" представя осиновяването като повод за празник, разчупвайки притесненията и стереотипите.

 

Тайната за осиновяването все още е предизвикателство пред обществото, в което битуват различни страхове, казват социалните работници. Много осиновители срещат затруднения да разговарят на тази тема. Тази тайна много често не е тайна за самите деца. Когато те я научат в неподходяща възраст и при неподходящи условия, това създава драматичен свят, в който всички са знаели нещо, което е било крито от хлапетата. Това разрушава доверието и създадената вече връзка.

 

През миналата година Центърът за обществена подкрепа към КСУДС в Пловдив е работил по 70 случая. Дейностите са свързани с обучение в процеса на проучване на кандидатите и с подкрепа на семейства, вече осиновили деца. В началото на тази година стартира група за подкрепа на родители. В нея се дава възможност за обсъждане на опит и трудности. Групата се събира ежемесечно, а информация за всяка предстояща среща се публикува на Фейсбук страницата на комплекса.

 

По данни на Агенцията за социално подпомагане у нас през последното тримесечие на 2017 г. в регистъра за осиновяване има 2127 деца. Към февруари тази година в регистъра на кандидатите за осиновители са вписани 1475 семейства. През същия месец за 90 деца са определени осиновители.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?