Подай сигнал

Оръжието от арменската вендета скара адвокати и експерти

Потърпевшият Тигран Бегиян отново не се яви в съдебната зала, трябвало да пътува спешно до София

Крими

от Екип на "Марица" 1161 прегледа 0

Оръжието от арменската вендета скара адвокати и експерти

Адвокати и вещи лица се скараха заради балистичната експертиза, която трябваше да изясни какво е оръжието, с което е бил прострелян Тигран Бегиян. Той едва не загина в арменската престрелка, завършила с изпразването на цял пълнител на безлюдно място край Марица. Подсъдим по делото е бизнесменът Васил Тайрян. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 30 септември 2016 г. в землището на Садово е направил опит умишлено да умъртви Бегиян. Двамата арменски граждани имали да уреждат спор. Уговорили си среща, а когато Тигран се появил, Васил извадил незаконен пистолет и прострелял опонента си. Оттогава обвиняемият е с най-тежката мярка „задържане под стража“.

Потърпевшият Тигран Бегиян за пореден път не се яви в съда, тъй като му се наложило спешно да пътува до София. Съпругата му пък, която също е призована, отсъстваше от залата, защото нямало кой да гледа малкото дете. Магистратите обаче решиха да преминат към изслушването на комплексните съдебномедицинска и балистична експертиза, изготвени от вещите лица Светлозар Спасов и Петър Стоянов.

Според заключението на Стоянов пистолетът, с който е била извършена престрелката, е „Макаров“, калибър 9х18 мм. До този извод той е стигнал при изследването на три броя куршуми - един, който е бил изваден от тялото на Бегиян, и два, които са били намерени на местопрестъплението. „Макаров“ е един от малкото пистолети с този калибър, който има 4 броя бразди и полета в канала на цевта.

На това твърдение се противопостави адвокат Красимир Елдъров, който защитаваше Тайрян пред съда. Според него изводът, че е бил използван именно „Макаров“, не може да бъде направен единствено по посочените данни, тъй като лесно можело да се направят модификации, а оръжието от престрелката не е било намерено. „Ние се защитаваме за „Макаров“, а сега се разбира, че само калибърът е бил същият. Дори в обвинителния акт е написано, че е бил използван такъв пистолет, без да има конкретни доказателства. Това нарушава правото ни на защита“, обясни пред съда Елдъров.

Експертът Стоянов призна, че не може да бъде сигурен на сто процента за вида на оръжието, но се позова на масовостта на употребата на точно този пистолет.

Магистратите изслушаха и приеха и съдебномедицинската експертиза, изготвена от Светлозар Спасов. Според неговите заключения по жертвата е стреляно лице в лице и странично. Според вещото лице е стреляно от близко разстояние, но раните не са били смъртоносни, тъй като са били по краката и ръцете: „Раните не са били абсолютно смъртоносни, но са довели до обилно кръвотечение и само бързата намеса на лекарите е предотвратила животозастрашаваща ситуация“, твърди Спасов.

Коментари