Орсовката "Нива-93" е еталон за земеделска кооперация

Аграрната структура в с. Проф. Иширково доказва, че сдружаването е мисия възможна, но при феърплей

Малцина са земеделските производители в България, които са стигнали да извода, че сдружаването е форма не само на оцеляване, но и възможност за развитие, конкурентоспособност и по-добро пазарно присъствие за всеки отделен член на сдружението. Естествено, ако се спазват правила и се работи на принципа феърплей.

Иначе масово битува мнението, че кооперациите са отживелица от соца, които нямат място в съвременната форма на управление на едно земеделско стопанство. Противно на това твърдение, има и примери за успешни кооперации, които въпреки трудностите могат да служат за еталон. Такъв пример е земеделската кооперация "Нива - 93" в силистренското село Проф. Иширково. Ръководството бе домакин на среща, инициирана от Асоциацията на селскостопанските журналисти в България в рамките на проведения есенен тур в Златна Добруджа. 

ЗК "Нива - 93" е създадена през януари 1993 г. по Закона за кооперациите. Тогава тя е имала 15 700 декара земя, 396 член-кооператори с 12 929 лв. дялов капитал и 29 постоянно заети хора. Ние сме от  т.нар. кооперации "Орсовки", с което се гордеем, заяви агрономът Велика Стоилкова, председател на кооперацията почти от нейното основаване.  "Орсовки" идва от името на бившия червен депутат Златимир Орсов (с два мандата в периода 1991-1997 г.), който преди повече от 25 г. внесе промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. С тях стана възможно  възраждането на трудовокооперативните земеделски стопанства. 

Днес ЗК "Нива - 93" обработва близо 30 000 декара земя, на които отглежда 12 вида зърнено-житни и етеричномаслени култури - кориандър и резене. Има близо 2000 декара трайни насаждения - кайсии, сливи, праскови и череши, като част от тях са сертифицирани като биологични. Добива  мед от 620 броя пчелни семейства. Кооперацията е заложила и семепроизводни посеви при почти всички зърнено-житни култури. Стопанството разполага и с модерен машинно-тракторен парк.

 Според статистиката ЗК „Нива - 93“ е най-големият работодател в Силистренска област. В нея участват 1176 член-кооператори. Постоянно заетите са около 160 души, а по време на кампаниите се наемат между 100 и 150 сезонни работници. Заплатите на агрономите гонят 2000 лв. Толкова са и на механизаторите, а надникът на временно заетите е 30 лв. на ден. 

Тя е  единствената в страната, която има своя синдикат. Кооперацията развива също хлебопроизводство, ресторантьорство, разполага със собствен магазин за хранителни стоки и две сладкарници - в Дулово и в Силистра. 

Освен това извършва и социална дейност, като между 100 и 120 хил. лв. годишно се отпускат за стипендии, за сватби, за новородени, както и за помощи за стари хора и в такива със затруднено положение. 

Първите големи инвестиции в кооперацията са направени след 2002 г. Като начало са спечелени два проекта по програма САПАРД и един проект чрез Държавен фонд „Земеделие“, на обща стойност 1,7 млн. лв. След 2007 г. се реализират два проекта по мярка 121 за 1,5 млн. лв. Благодарение на всички проекти в ЗК „Нива - 93“ успяват да обновят машинно-тракторния си парк и да закупят нова специализирана техника за трайните насаждения. През 2018 г. кооперацията е направила инвестиции в размер над 1,3 млн. лв. Изградени са кладенец, електрически трафопост и поливна система в овощната градина. Закупени са също нов комбайн и нов трактор.


Проблемите - ниски изкупни цени и сивият сектор

Като всеки зает в агросектора, и ЗК "Нива - 93" преодолява проблеми. Единият е пазарът и ниските изкупни цени. Тази и миналата година те са срещнали трудности при реализацията на кайсиите, а причините - слабо търсене и  свит пазар. Избягвали да търгуват с румънци, защото били нелоялни и често фалшифицирали документи. Наши фактури могат да се видят за банани и какво ли още не по двата моста на Дунав в Русе и Видин, на пазара в София и др., коментира Велика Стоилкова.

Тя уточни, че заради подобни порочни практики кооперацията наскоро е водила дело в Румъния и го е спечелила. Иначе ЗК "Нива - 93" си партнира успешно с фирми от Катуница и Хисаря, където реализира част от плодовете. Като друг проблем г-жа Стоилкова изтъкна големия сив сектор в бранша, пораждан от редица ЕТ и арендатори, които укривали доходи и данъци. А при сегашния Закон за кооперациите слабото звено бил контролът.

Апел към кабинета: Стабилни политики в земеделието

Председателят на ЗК "Нива - 93" Велика Стоилкова апелира правителството да има по-дългосрочна политика за селското стопанство. Тя е категорична, че не могат да се правят инвестиции днес, а утре пазарът да е несигурен. За да бъдем ние по-уверени и да инвестираме в нещо, трябва да сме сигурни в бъдещето.

Освен това нямаме яснота какво ще представлява бъдещият програмен период на Общата селскостопанска политика на ЕС след 2021 г. Специално нас ще засегне таванът на плащанията, тъй като такъв от 100 000 евро при нашата структура на производство и 50-60 постоянно заети хора не е удачно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?