Орязаха рентите на стотици собственици на земи в Куклен

Битка за власт скова кооперация “Родопи“, вървят обвинения, че я водят към умишлен фалит

Огромно напрежение се трупа в Куклен, след като ръководството на Земеделска кооперация „Родопи“ едностранно оряза наполовина рентата на стотици собственици на земи. Вместо договорената годишна арендна цена от 83 кг пшеница на декар те получават само по 40 кг.

Хората, които са сключили едногодишни наемни договори за земите си, пък вместо 67 кг/дка пшеница се задоволяват с по 30 кг.

„Ръководството на кооперацията ги ощетява и де факто краде от собствениците на земеделска земя в Куклен. Почти всяко семейство в градчето има земя в кооперацията. Кооперацията е единственият арендатор, който обработва нивите на хората“, заяви пред „Марица“ бившият шеф на кооперацията Йордан Попов.

Случаят е безпрецедентен и се случва за пръв път от създаването на ЗК „Родопи“ през 1992 г. Управителният съвет е намалил рентите с аргумента, че тази година реколтата била слаба. В арендните договори обаче изрично е записано, че слабите добиви не са основание за намаляването на дължимите плащания. Кооперацията обработва около 3000 дка, от тях 2000 са по арендни договори, а 1000 по наемни.

„Никога не се е случвало и с 1 килограм по-малко пшеница да се даде на хората. Или левовата му равностойност да се намали. Имало е и лоши, и хубави години, но никога не се е случвало. Даже не сме си го и помисляли“, допълни Попов.

Договорите между ЗК „Родопи“ и арендодателите са нотариално заверени и вписани в Агенцията по вписванията. Арендните договори са около 500, като често в тях фигурират по няколко души, а наемните - около двеста. Проблемът е огромен и засяга почти всяко семейство в 6-хилядния град. Според изчисленията на Йордан Попов хората ще бъдат ощетени със 150 тона продукция, или над 40 хил. лв. по текущи цени на пшеницата. Той посочи, че с решението си УС изземва правомощия и нарушава законите и договорите.

Драмата ескалирала на 5 август, когато започнало изплащането на рентите. Председателят на кооперацията Стела Дончева остро се възпротивила на решението на УС орязването на рентите. В отговор още същия ден управата в състав Андон Андонов, Екатерина Микерева, Лазар Филев и Стойчо Раянлиев я отстранила от поста.

Андон Андонов заяви пред „Марица“, че са решили да намалят рентите, тъй като житото нямало да стигне за всички. „Не остана пшеница, тъй като довчерашната председателка Стела Дончева без знанието и съгласието на УС даде един камион с 28 тона жито на фирма-доставчик, която снабдяваше кооперацията с торове и препарати за растителна защита. Затова бяхме принудени да намалим наполовина арендните плащания“, обясни той.

Дончева опроверга твърденията на Андонов и заяви, че плащането към фирмата доставчик е напълно редовно и е станало със знанието на ръководството.  

След като хората се разбунтуваха и из града започнаха да циркулират две протестни подписки, шефовете на ЗК „Родопи“ запяха друга песен.

Андон Андонов обеща в близките седмици да бъдат изплатени пълните ренти на собствениците на земи. „Ще им ги изплатим под каквато форма желаят - в слънчоглед, царевица или в левова равностойност. Ще си изпълним договорите до стотинка“, зарече се членът на УС.

Част от арендодателите обаче недоволстват, че обявената цена, по която след 15 септември ще им се издължат в левова равностойност, е 23 ст. на кг пшеница, докато в момента заложената в договорите цена на житото на Пловдивската стокова борса е 30 ст. за кг.

В момента дейността на ЗК „Родопи“ е блокирана след отстраняването на председателя. На 31 август е насрочено извънредно Общо събрание, на което ще бъдат избрани председател, УС и Контролен съвет.

По всичко личи, че битката за властта в родопската кооперация ще бъде особено ожесточена. Враждуващите страни се обвиняват взаимно в разхищения, трупане на огромни дългове и водене на кооперацията към умишлен фалит.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?