Подай сигнал

Организмът се променя 48 часа след като откажем цигарите

Най-голямо влияние върху състоянието на зъбите при тютюнопушене оказва катранът

Интервю

от Мирослава Атмаджова 3272 прегледа 0

Д-р Димитър Ковачев е лекар по дентална медицина. Придобива квалификация в Медицински университет - гр. Пловдив. Стартира практиката си през май 2012 г. Има професионален опит в спешен хирургичен кабинет. Открива филиал на практиката си в с. Цалапица до Пловдив. Д-р Ковачев е избран за член на Контролната комисия към Районната комисия на Българския зъболекарски съюз - Пловдив. През 2015 г. печели и конкурс за лектор. Номиниран за „Дентален мениджър на годината“ през 2017 г.

- Д-р Ковачев, какво влияние оказва тютюнопушенето върху зъбния статус?

- На първо място негативно влияние оказват отлаганията на катран. Получава се изсушаване на лигавицата, което е вследствие на намаленото количество отделена слюнка. Физиологичното почистване на зъбите се нарушава, както и тяхната физиологичната способност да се самопочистват. Неслучайно специалистите съветват да дъвчем дъвка след хранене. Не е важна самата дъвка обаче, а слюноотделянето, до което води тя. Пушенето на цигари намалява тази биологична функция, а това затруднява нормалната физиология в устната кухина. Нарушава се овлажняването на лигавицата, увеличава се задържането на зъбния камък, а и неговото почистване става проблемно. Вече съществува технология, с която една най-обикновена зъбна профилактика като почистване на зъбен камък се извършва по щадящ и безболезнен начин. При един пушач обаче това ще се извърши далеч по-трудно, отколкото при непушач. Самата задръжка на субстрата, който е върху зъбите, е по-здрава. Той става по-леплив и по-трудно се чупи. Зъбният камък е много по-благодатен за чистене при непушачите.

-Какви промени настъпват върху зъбния емайл вследствие на тютюнопушенето? Има ли това връзка с появата на кариеси, зъбен камък и лош дъх?

- Зъбният емайл е 98% неорганична материя, която сама по себе си е неподвластна на органични съединения. Дентинът и кореновата повърхност, от друга страна, имат коралова структура. Някои ги оприличават на гъба за баня. Изградени са от милиони и милиарди микроканалчета и цялата субстанция, която идва от цигарения дим (катрани, азот, въглероден оксид), се набива в тази структура. Увеличава се броят на анаеробните, т.нар. безкислородни бактерии, а те са фактор за образуването на зъбния камък и заболявания в устната кухина. Стрептококус мутанс е основният причинител на зъбен кариес. Когато има намалено слюноотделяне, т.е. намалено физиологично почистване, се задържа повече хранителен остатък и зъбен камък. Задръжката на храна, т.нар. увеличен плаков индекс, спомага за развитието на кариеси. Появата на лош дъх отново се базира на микроорганизмите. Пушенето улеснява развитието на бактериите, свързани с появата на лош дъх (халитоза). Проблемът тук обаче е по-комплексен. Халитоза не възниква само заради цигарите, венците, зъбите, устната хигиена и т.н. Пушенето води до намалено количество влажност на лигавицата в устата, но засяга още носа и белите дробове. В една система всичко е свързано. Друг актуален проблем пред съвременното общество се нарича периимплантит. При един пушач вероятността за образуване на възпаление и загуба на имплант след поставянето му е много по-голяма, отколкото при непушач.

- При спиране на тютюнопушенето какви положителни промени настъпват в зъбния статус?

-Промените са много. Забелязва се разлика в пигментацията и оцветяването на емайла. Емайлът като неорганична материя се почиства по-лесно, но всички налепи, които полепват по него, са неизбежни. При спиране на тютюнопушенето се образува по-малко зъбен камък, намалява се оцветяването на зъбните структури, изчезва нагорещяването заради поемането на цигарения дим. Възстановяването става изключително бързо поради богатото кръвоснабдяване в устата. Когато липсва никотин, чиято функция е съдосвиваща, има много по-добра трофика в оралната лигавица, както и по-добро кръвно хранене. Крайният резултат е по-богата на кислород кръв, а оксидираната кръв спомага за правилно функциониране на организма и ускорява оздравителните процеси.

-Колко време е нужно на организма, за да се забележи промяна от спирането на цигарите?

-В рамките на 48 часа цялата стомашно-чревна лигавица се подновява. Подновяват се също цилиндричният епител и лигавицата в устната кухина - те стават съвсем нови. Вкусовите рецептори, както и обонянието, се възстановяват в рамките на около седмица, т.е. самата храна става по-вкусна. Най-трудно се възстановява функцията на ресничестия епител на белия дроб. Необходими са близо два месеца, за да започнат ресничките в белите дробове да работят отвътре навън, т.е. да изтласкват. Точно тогава се появява характерната кашлица с повишено количество храчки. Разликата се усеща веднага, затова когато и човек да спре цигарите, не е късно.

-Възможно ли е да се измери неблагоприятното въздействие, което оказва пушенето на една цигара?

-Трудно може да се засече какво влияние оказва горенето на една-единствена цигара. Изхождайки от това, което съм виждал обаче, само една цигара е достатъчна за образуване на немалък микробиологичен филм върху зъбите. Първоначално промяната е чисто естетическа, тъй като структурите, които реагират на цигарите, са дентинът и кореновата повърхност, а не емайлът. Емайлът е най-малко уязвим, понеже е със стъкловидна повърхност.

-Появяват се все повече бездимни алтернативи на цигарите. Каква е основната разлика между тютюнопушенето на конвенционални цигари и използването на продукти с нагряване, вместо с горене?

-Когато се използват продукти без горене, нагряването на лигавицата е по-малко. Самият факт, че липсва изгаряне, означава, че няма да има и катран. А ако няма катран, всички наслоявания, които са върху зъбите, се намаляват драстично. Със сигурност тази алтернатива е много по-щадяща. На практика остава единствено никотиновото влияние, което е съдосвиването, но пушачът търси именно това - никотиновата доза.

Иновативни продукти с нагряване

През последните години водещите тютюневи компании преминават към разработката на иновативни продукти с електронно нагряване, при които горенето е премахнато, за да се намали рискът за пушачите и общественото здраве.

Лидерът в индустрията Филип Морис Интернешънъл вече от 10 години насам инвестира над 3 млрд. долара в научни изследвания и разработки на иновативни продуктови платформи без горене, които използват прецизна технология за нагряване и се явяват по-добра алтернатива в сравнение с традиционното пушене. Над новите бездимни платформи работят над 430 научни специалисти в двата научноизследователски центъра на компанията в Швейцария и Сингапур, които прилагат многостепенна научна програмата по модела на тези, прилагани във фармацевтичната индустрия.

От компанията уточняват, че въпреки намалената токсичност в аерозола, отделян при употребата на бездимните изделия, те все пак не са безрискови и са насочени единствено към пушачите, които не искат да спрат да пушат.

Други водещи компании - Бритиш Американ Табако и Джапан Табако Интернешънъл, също разработват конкурентни бездимни продукти, които все още не се предлагат на българския пазар.

Коментари