Организаторът за хорото на Гинес в Рила: Щастието е да се раздаваш за другите

Пламен Мирянов е архитект трето поколение,  връстник на демокрацията - роден през 1989 г. Дядо му проф. Младен Мирянов е известен като архитекта на Планетариума в Смолян. Завършил е софийската френска гимназия „Алфонс дьо Ламартин” и Университета по архитектура, строителство и геодезия.  Архитект и артдиректор в семейната фирма „Артекс”. 
С фондацията си „Нашият дом е България” си поставя цел да въздигне по достоен начин красотата и величието на България. Правил е филм за глаголицата в църквата „Св. св. Кирил и Методий”  край Гложенския манастир. 
Автор е на сграда на 2017 г. с проекта  „Летера”, в чиято фасада вплита глаголицата. 

На 11 август на Седемте рилски езера в Рила фондация "Нашият дом е България" организира уникален експеримент, с който кандидатства за Гинес: 300 танцьори от седем ансамбъла от седем различни етнографски области танцуваха край  езерото Бъбрека, а след това изписаха с телата си "България". После възникна скандал, след като природозащитници протестираха срещу хорото във водата.   

- Защо решихте хорото за Гинес да е точно на Седемте рилски 
езера?

- Няма по-подходяща сцена за подобно хоро от 7-те езера, които са  емблематичен символен енергиен център на България, най-красивото място в нашата страна, едно от най-красивите в света. Мястото ще стане още по-пъстро със стотиците облечени в народни носии хора, предимно млади. Целта е да видим и покажем цялата красота на езерата. 

А идеята ми хрумна на фолклорен фестивал в Дупница, където ансамбли от цяла България пяха и танцуваха. Представих си колко прекрасно би било магията на българското хоро да се представи в природна, естествена среда,  сред невероятната красота на Рила.  

От десетилетия 7-те езера са своеобразна сцена на такива танци. Правим тази инициатива, за да покажем и родния фолклор, не само танците на Бялото братство, които ежегодно се провеждат тук на 19 август. 

- Кое беше най-атрактивното в събитието на Рила?

- Уникалната гледка на 300 души, пременени в народни носии, които танцуват под съпровода на жив оркестър около невероятната красота на езерото Бъбрека. Ще се опитаме да влезем в Гинес, като направим най-големия жив надпис - „България“, на 2200 м надморска височина, което заснехме с дрон. 

Най-мащабно в хорото бе участието на тракийци - 100 танцьори от пазарджишкия ансамбъл  „Чудесия”. Другите ансамбли са от градове край Рила - от Благоевград,  Дупница, Самоков.  Досегашният рекорд за планинско хоро 
 е с участието на не повече от 100 души, ако не се лъжа.    

Всеки ансамбъл танцува на отделно езеро, след което в средата на деня се събраха  по средата - на Бъбрека, като символ на българското единение
- по средата на езерата, в средата на деня.   

 При заснемането на клипа на езерото Бъбрека в хорото участваха само ансамблите в народни носии, но след това се включиха и преминаващи туристи. Така че в хорото, което очакваме да е най-масовият планински танц в света, със сигурност са участвали  600-700 души.  

Организирахме събитието само седмица преди паневритмията на последователите на Учителя Петър Дънов.  Още една от мотивациите ми беше да направим и народен танц на това място, да представим нашите красиви традиции. 

Летенето с балони над езерата също беше част от атракциите. Специално за събитието по покана на клуб "Адреналин"  пристигна и Пабло Синьоре, най-добрият в света специалист  по слак лайн, ходене пеша по въже между два балона във въздуха.  

- Къде ще бъдат използвани заснетите изпълнения?

- Започнахме снимките сутринта около 7, тъкмо слънцето се бе качило достатъчно, за да осигури осветление за красиви кадри. На всяко езеро бяха направени снимки. Изпълненията ще станат част от пълнометражен филм за красотите на България. Специално за събитието от САЩ пристигна  много популярен оператор -  Джейкъб Шварц,  който със специална техника засне кадри, които ще разпространи като клип отвъд океана. Шварц  има свой видео канал с милиони последователи и неговите продукции са купувани от световни компании. Видеата му се използват от компании като Самсунг, Сони, LG, които ги влагат в телевизорите, за да могат да представят качеството на картината. 

Това ще бъде голяма реклама за България. Хората от цял свят ще се насладят на родния ни фолклор. Но се намериха и критици. 

Ползваме и кадри на Джейкъб за нашата продукция, както и той ще ползва наши кадри - така  монтажът ще стане по-богат. Клипът, който заснехме, ще бъде представен в канала на фондация „Нашият дом е България” в ЮТюб. 

- Защо е толкова важен фолклорът за вас?

- Единственото нещо, с което може да бъдем уникални и успешни, е нашият фолклор. Можем да заложим елементи от него в модерни песни и с това да станем разпознаваеми на световната сцена. Това е задължително условие за успех на продукта ни. Фолклорът трябва да се изучава, да се цени и развива, като се влага в съвременни парчета. Пример за това са хитовете на DJ Стан Колев, който живее в Маями.

Основната идея е да се покаже колоритът на родния фолклор в такива природни условия - сцената за фолклорния танц да бъде самата планина, а не стандартната сцена, която сме свикнали да виждаме навсякъде. 

- Каква е личната ви връзка със 7-те езера?

- Свързан съм с мястото, много често го посещавам. Карам ски горе, къпя се в някои от езерата, въпреки че е доста студено в по-горните езера. По принцип не е много позволено, но изкушението е голямо. В езерото на чистотата съм влизал, признавам си. Често отивам горе за молитва - тя е много силна на това място. Съветвам всеки, който има здравословни проблеми, душевни проблеми, да поиска изцеление горе с молитва  на някое от 7-те езера. Ако почувства мястото, ще види какви чудеса се случват. Присъствието на светлите сили е много силно горе, затова човек трябва да пристъпва с чистота, когато отива на това място.  

- Какви са другите патриотични инициативи на фондацията?

- Фондация „Нашият дом е България” съществува от две години. Първата инициатива беше през 2016 г., когато заснехме хоро в Рила - пак на 7-те езера,  но с танцьори само от един ансамбъл. Тази година решихме да е по-мащабно и красиво. Всички сме много ентусиазирани. Благодарен съм, че от Национален парк „Рила”, на чиято територия са 7-те езера, приеха присърце идеята. Така хиляди хора се насладиха и се включиха в уникален спектакъл на живо.   

- Откъде това пристрастие към патриотични каузи у успял архитект като вас?

- Това е  моя страст. Харесва ми да правя такива клипове, видеа. Всъщност подготвяме филм за България, който се казва „Нашият дом е България”. Съчетан е от много теми за страната. Всяка различна сцена всъщност представя  наше основни качество, място, традиция. Имаме нужда от това. Всичко започна, когато забелязах, че такава реклама за страната ни липсва. Няма такива филми. Искахме да попълним празнината и да ги направим първи. Така тръгна всичко. 

- Тоест сте от младите хора, които са оптимисти за бъдещето на България?

- Не трябва да изпадаме в песимизъм, той ни дърпа назад, осакатява ни. Вярата е най-важното качество, което трябва да  имаме, както и увереност в силите си, воля да се борим. Вярвам, че когато оставаме, където са ни корените, сме много по-силни. 

- Не ви ли е минавало през ум да излезете навън?

- Минавало ми е, но само за обучение. Важно е да имаме съпричастност  с каузата "България", да допринесем с каквото можем, да служим на обществото. Осъзнах това, макар и късно, но се чувствам много по-щастлив от това, че правя нещо за обща полза, за другите, а не за себе си. Ако повече хора мислят така, вярвам, че всичко ще тръгне нагоре. Цялата ни страна ще бъде по-успешна - и икономически, и всякак. 

За мен щастието е в това да караш другите да се чувстват по-добре. В това е силата. Много хора се обръщат изцяло към себе си,  държат само те да са добре. Важно е да сме материално осигурени, но в един момент да видиш усмивката на другия се оказва безценно. Разбира се, семейството, семейните ценности са на първо място, важно е да съградим тази основа, българското християнско семейство, но оттам нататък, ако имаме силата и възможността да направим и други хора щастливи - с инициативи, с обществени каузи, е чудесно. Приветствам всеки, който може да направи това, и то час по-скоро. 

- Имате ли съмишленици?  

- Вярвам, че имам. Всъщност учудвам се колко млади хора има на мероприятията ни - не съм обръщал внимание на това преди, когато съм водил малко егоистично съществуване. Сега, предвид и моята кауза в момента, срещам все повече прекрасни млади хора, които са и вярващи, и успешни, и талантливи. 

- Коя е следващата ви идея?

- На 15 септември организираме молитвен ритуал в пещерата Проходна, Очите на Бога -  с църковен оркестър, изцяло акустично изпълнение. Ще заснемем ритуала, както и уникалното място край Луковит.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?