Оракули и Супер Луна омагьосаха НОЩ Пловдив СНИМКИ

Хиляди пловдивчани и гости на Европейската столица на културата кръстосваха центъра, Стария град и Капана в Нощта на музеите. Тридневният празник под тепетата се върна в пълния си блясък след едногодишно отсъствие.

Археологическият музей изненада гостите с изложбата „Исторически паметници и художествени старини, запазени из пловдивските семейства”. В нея са представени седем предмета на седем значими фамилии, изиграли ключова роля за оформянето на градския облик на Пловдив пред повече от век. Разказани са и техните семейните истории.

Изложбата е римейк на експозиция отпреди 90 години, представила 400 предмета на 56 видни пловдивски семейства. Посетителите разгледаха ослепителните бижутаq захарници и съдове на тогавашния елит. Куратори на изложбата са Соня Семерджиева, Екатерина Илиева и Любомир Мерджанов.

В пълнолунието на петък 13-ти публиката на Римския стадион бе изненадана с мистичен ритуал.  Оракули извършиха ритуал за пълно честотно изравняване на астралното и земното тяло на пъпа на Пловдив. Те превърнаха спортната арена в древен храм и канализираха единадесет измерения на множествената вселена.

Талантът си на жрец прояви галеристката и организатор на НОЩ Пловдив Веселина Сариева, която свещенодействаше в оранжева мантия. Гадателите  използваха церемониални предмети, бродирани ритуални дрехи и изравнени по честота аромати и еликсири. По време на магията стадионът бе изпълнен с пушек и благоухания. Тайнствена музика играеше по сетивата на зрителите.

В Етнографския музей хората се суетяха около пушкалата и сабите от миналото и по-миналото столетие на изложбата „Със сабя френгия и пушка бойлия“.

Макети на Луната пък привлякоха вниманието на малки и големи – единият Месец бе инсталиран на Джумаята, а другия - на Небет тепе. Осветените копия на дублираха Супер Луната на небето и се превърнаха в предпочитано място за селфита.

Ансамбъл „Иглика“ тропна хорца пред къщата музей на Златю Бояджиев в Стария град. Танците им бяха съпроводени със светлинно шоу и прожекция на картини от прочути български художници.  Античният театър пък посрещна със зрелищен  3D мапинг.

Зеленото училище на АМТИИ пък впечатли публиката с изложба на студентите. В едно от ателиетата пък младите художници се упражняваха да рисуват в присъствието на полугол модел.

Десетки изложби, прожекции и спектакли зарадваха ценителите на културата. НОЩ Пловдив продължава с пълна сила и тази вечер.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?