"Оправят" проблемни имоти, ако им дадеш да ги строят

Близки до властта си направиха строителни фирми, за да изнудват собствениците

Приятелски кръг, близък до местната в Пловдив, си измисли нов бизнес. Новоизлюпените предприемачи правят списъци с проблемни частни имоти, обикалят собствениците им и предлагат да извадят терените от бюрократичния капан срещу условието те да строят новите кооперации. За такава схема разказа Атанаска Тунтова, която заедно с партньорите си 5 години чакат администрацията да им разреши да закупят 176 кв. м общинска земя.

С тях те трябва да изправят границите на собствените си парцели, за да могат да строят. Процедура по промяна на собственост на въпросните квадрати от публична в частна общинска, която е нормално да приключи за броени месеци, не намери решение вече 5 години. Земята има оценка и хората са я платили, като един от тях дори е теглил кредит за това. За въпросния имот общинските съветници два пъти гласуват „за” - първо при одобрението на ПУП-а и после - за сключването на предварителния договор. На последната си сесия през декември 2018 г. обаче ОбС блокира смяната на статута на имота и ходенето по мъките за Тунтова и партньорите  продължава. 

Тримата собственици на парцела в „Тракия” вече имат подозрения, че зад цялото това протакане стоят други интереси. "Два пъти при нас идваха различни строителни фирми, искаха да изкупят имота или да ни го застроят срещу обезщетение. Даваха уверения, че проблемите ни ще бъдат решени, ако подпишем предварителни договори за строителството", разказва Тунтова. Притеснява се да назове имената на фирмите, за да не се стигне до съд или друг вид разправа. Твърди обаче, че при проверка от прокуратурата лесно може да се стигне до въпросните инвеститори с дебели връзки. С нейните партньори разговарял и човек, работещ в общината. Той пък им казал, че има достатъчно контакти, за да мине по-бързо процедурата.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?