Оправиха улица без последните 30 метра

Живеещите на "Козлодуй" ще искат АЕЦ-ът да им я ремонтира като на адаши

Може ли една улица да бъде оправена с нова настилка, а едни 30 метра от нея да си останат с вековния турски калдъръм? Може, ако строежът е част от програмата „Региони в растеж” в Пловдив и се извършва на тихата ул. „Козлодуй”.

Куриозът е толкова голям, че живеещите на нея се чудят дали кметството на „Централен” им няма зъб. Сигурно сме обидили някой чиновник, гадаят живеещите. И сериозно обмислят възможността да поискат спонсорство за останалите 30 метра калдъръм от АЕЦ „Козлодуй”


„Това е невиждано! Горната част, която бе с асфалт и долу-горе бе добре, беше разбита и изцяло обновена. А тук, където където хора и коли се борят от години с кривите камъни, си остана същото. А е само 25-30 метра”, чуди се Кирил Гюнов.

Около цялата улица кипи труд - печално известната „Генерал Скобелев” вече е неузнаваема. Обновени са и „Макгахан” и другите места със стар камънак. Само 30-те метра на „Козлодуй” парят като въшка на челото.

„Става въпрос за съвсем малка част и тя не е вкарана в проекта, който е защитена в програмата „Региони в растеж" - няма как да я направим”, обясни един от инженерите на обекта.

Кирил Гюнов припомня, че в град Козлодуй сега събират пари за кораба „Радецки”. „Аз като ученик продавах вторични суровини да възстановявам този кораб. Трябва ли сега да започнем да правим същото за нашата улица „Козлодуй”, пита той.

Пловдивчанинът припомня, че когато навремето пуснали първите номера с табели по поръчка, АЕЦ-ът си купил номер „0001 Козлодуй”. „Дадоха 7000 лева за такава глупост! Да искаме от атомната електроцентрала да стане спонсор на разбитата пловдивска улица „Козлодуй”. Като адаши да помогнат!”, предлага пенсионираният катаджия.

При откриването на Малката Базилика преди 5 години кметът на града дошъл да се снима и хванал кирката на „Козлодуй”. И обещал, че ще я оправи. „Оправиха съседната улица „Шейново”, защото е по-близо до Базиликата и тук пак остана камънакът от времето на турските султани", казва Гюнов. Той живее тук от 65 години.

Тази есен чужденци извършили екзотичната дивотия да минат с автомобил „Ламборгини” по „Козлодуй”. Спукали картер на секундата. „Пътна помощ” идва и стоя един ден - оказа се, че не може да вдигне такава ниска кола”, разказва той. Наблизо има детски медицински център. Хората носят децата си на ръце, за да стигнат до него.

Кирил изброил кривите камъни на „Козлодуй” - оказали се около 300. Припомня как в квартала по другите улици изринали хиляди бетонни пътни ивици и ги захвърлили в една дупка до река Марица. „Защо не ни ги предложиха да си ги купим втора употреба? Една нова пътна ивица е 3 лева - с тях щяхме да си оправим улицата”, дава идея пловдивчанинът.

 Какво каза общината

„Долната част на ул. „Козлодуй” наистина не е включена в проекта, с който се обновяват всички вътрешни улици в квартала. С архитект Славчева ще изработим допълнение, в което ще се търси финансиране за тези 30 метра. Ако не стане с „Региони в растеж”, вероятно то ще дойде от бюджета на града за тази година. Ще помолим хората от улицата още малко да почакат - хепиенд ще има и за „Козлодуй”, каза кметът на „Централен” Георги Стаменов.

Землянката на Митко Палаузов е в Пловдив

Само на 50 метра от „Малката базилика” чуждите туристи се натъкват на смайваща гледка - землянка, все едно излязла от книгите за Митко Палаузов или овчарчето Калитко, видя репортерът на "Марица".

Дупката е остатък от бутната незаконна постройка. В нея обаче живее някой, защото вътре се виждат юргани, а отпред има обелки от мандарини. Каква културна столица, какви 5 лева - всички чужденци минават оттук, обясняват живеещите в околните кооперации.

На метри от партизанската землянка има боядисано в розово ромска къща. В двора  се издига някакво подобие на барака, в която са използвани всички видове строителни материали и калибри пирони от последните 100 години. Това е другата потресаваща гледка, която виждат гостите на един от най-известните пловдивски паметници. Зевзеците от квартала наричат чудото от дъски и тенекии „По-малката базилика”. Третият изглед са грозните циментови основи от бутнатите от години търговски обекти до булеварда.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?