Оправдаха шофьор за прегазено куче

Водачът е действал в интерес на пътниците, затова не е намалил скоростта, реши съдът

Шофьор на автобус прегази куче до спирката в с. Христо Даново, но беше оправдан по повдигнатото му обвинение в жестоко убийство на животно. Причината за решението на Районния съд в Карлово е фактът, че водачът избрал да не намали рязко скоростта, при което би спасил кучето, за да предпази от падане хората, возещи се при него.

Около 17 часа на 26 ноември 2015 г. автобусът, в който имало трима пътници, влязъл в селото и се приближил към спирката. Наблизо си говорели двама мъже, единият от които държал кучето си на каишка. В този момент минал друг пес, кучето се отскубнало от повода на стопанина си и хукнало да гони второто животно. Шофьорът на рейса видял бездомния пес, после и преследващото го куче и казал: „Ела ми и ти сега!“. Още преди да види двете животни, водачът се движел с 45 км/час и намалявал скоростта, защото му предстояло да спре. Въпреки това блъснал кучето, стопанинът му го качил на колата си и го завел на ветеринар, но то починало. Експертизата показва, че смъртта му е била мъчителна.

Автотехническите експертизи обаче потвърждават, че ако водачът рязко беше натиснал спирачките, пътниците биха политнали напред, а би могло да се стигне и до падане. И тъй като шофьорът е действал в техен интерес, е обявен за невинен в жестокост към кучето.

Решението подлежи на обжалване пред Окръжния съд в Пловдив.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?