Опозицията: Цивилен преврат в Турция!

36 дни след местните избори в Турция Висшият избирателен съвет (ВИС) в Анкара обяви оспорвано от опозицията решение,  като уважи искането на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) за анулиране на избора за кмет на голяма община Истанбул, който беше спечелен от кандидата на опозиционната Народнорепубликанската партия (НРП) Екрем Имамоглу.

Новият избор единствено за кмет на голяма община Истанбул ще се проведе на 23 юни 2019 г. Самият Ердоган на няколко пъти заяви, че гласуването в Истанбул е било опорочено и корумпирано и затова са нужни нови избори. 

Въз основа на протестите на ПСР, бе проведено многократно повторно преброяване на гласовете и разликата между двамата опоненти, Имамоглу и кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм се смали от 21 хиляди на 9 хиляди. Ето защо управляващата ПСР поиска отмяна на вота и ново гласуване в Истанбул след местните избори, проведени на 31 март, на основание, че нередности при гласуването пряко засягат резултата. 


Според ВИС, мотив за отмяна на  вота, е че някои от хората, обработвали резултата от урните, не отговарят на законовите изисквания за тези длъжности. 
Две седмици след изборния ден, бе официално оповестено че новият кмет на Истанбул е кандидатът на РНП Екрем Имамоглу и той получи от Окръжния изборен комитет кметския мандат, но сега поста му ще бъде отнет и до насрочването на дата за новите избори, общинският съвет ще избере временен кмет на мегаполиса. 


Веднага след обявяването на решението десетки граждани излязоха по улиците в мирен протест, като вдигаха шум с чукане на тенджери и тигани. Това беше начин на протест използван по време на протестите в парка Гези през 2013 г.  В туитър започна кампатия под надслов “Всичко ще е по добре”. 


Първите реакции бяха на опозиционният заместник председател на РНП Фаик Озтрак, който обяви решението на ВИС като “Преврат на вота”. Вотът на гражданите беше узурпиран. В държавата ни беше извършено правно убийство, допълни Озтрак, като визира факта, че ВИС е потъпкал всички закони и е взел безпрецедентно решение за отмяна на вота в мегаполиса. 


Друго още по-остро мнение беше това на лидерката на националистическата “Добра” партия, Мерал Акшенер. Това е ден в който демокрацията в Турция е потъпкана. На тази дата държавата ни беше опозорена пред целия свят. 


Униформените дни от военния преврат дори останаха бледи на фона на този цивилен преврат, опит да обезличи свещенния граждански вот. Няма да сме безучастни пред този преврат над демокрацията ни, заяви Акшенер в кратко изявление пред медиите.


Кандидатът за кмет от РНП Екрем Имамоглу наприви спонтанен митинг вечерта след решението на ВИС в района Бейликдюзю, където той беше кмет в предишния си мандат. Неговият тон беше много позитивен и енергичен. Пред хиляди поддръжници той заяви емоционално: ВИС се е пречупил пред заплахата и е взел това предателско решение. 


"Ние с усмивка ще постигнем всичко. Заедно ще спечелим. Всичко ще е много хубаво. Не губете вяра. Аз няма да получавам заповеди от един човек. Аз няма да служа само на един човек, аз ще служа на 16 милиона жители на Истанбул. За това не ме удобриха. Вече няма да има прахосване. Няма място вече за сдружения, фондации, общности на религиозна основа. 

Нашият път е дълъг. Ние сме жадни за правосъдие. Вярваме в демокрацията. Никой не може да бъде пречка пред свободите и демокрацията на този народ. Хората, които взимат решения в държавата, може да са небрежни, преднамерени, или дори да ни предават, но ние няма да се предадем. Ние сме решени да проведем този прцес по най-добрия начин. Хората в Истанбул за момент може да са обезверени. Ние сме тук и ще работим заедно. Може да има хора, които да искат да потъпкат демокрацията ни, Републиката ни, репутацията на тази държава, на този град, но ние няма да оставим тази шепа хора да отнемат тези наши ценности. 

Всеки вече ще може да говори. Една шепа хора няма са могат да отнемат ценностите на 82 милиона граждани. Те оказаха натиск и получиха решението да си спечелят 40-45 дни, за да прикрият мръсотиите си, но нека ви кажа: Ще си върнем обратно правата, с усмивка на лицата, както и надеждата, любовта и уважението”, заяви кандидатът за кмет на Истанбул Имамоглу. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?